Woning kopen weer aantrekkelijk?

Het is woensdagmiddag als we even meekijken in de keuken van HypotheekPlatform.
Erkend hypotheekadviseur Huib Heijdra helpt Julia Elviaan met de aanvraag voor een hypotheekofferte. Zij heeft een leuk appartementje nabij het centrum van Rotterdam gekocht, mede dankzij een gunstige startersregeling.
Woning kopen weer aantrekkelijk?

Je bureau is leeg, het zal wel rustig zijn?

Nou dat valt erg mee. Het is eerder omgekeerd, zeker nu de huizenprijzen stabiliseren. En tegenwoordig is alles geautomatiseerd dus komen papieren alleen op tafel als er getekend moet worden. Daarbij hou ik van een opgeruimd bureau, haha.

Is het dan verstandig om nu een woning te kopen?

Dat is een vraag die niet zomaar met ja of nee beantwoord kan worden. Het hangt erg af van je persoonlijke omstandigheden en wensen. Hoe woon je nu en wat zijn je kosten? Wat zijn je toekomstplannen en hoe wil je wonen? Maar het is inderdaad zo dat de huizenprijzen flink gedaald zijn en de hypotheekrente op het laagste niveau sinds jaren zit, dus ja, een huis kopen kan gunstig zijn.

Wie kopen er dan een woning?

Veel starters. Die hebben de woningmarkt eigenlijk nooit verlaten. Vaak is kopen voor hen voordeliger dan huren, niet in de laatste plaats door allerlei koopregelingen, starterssubsidies en woningkortingen. Dat is trouwens onze specialiteit waarbij we altijd een voordelig arrangement weten te vinden. En er is natuurlijk veel meer aanbod en met de kortere wachttijden is de keuze dan snel gemaakt.

Stijgen de huizenprijzen weer?

De huizenprijzen stabiliseren momenteel en in sommige delen van het land is er zelfs sprake van een lichte stijging. Helaas heb ik geen glazen bol en kan niemand nog in de toekomst kijken. Maar zoals ik al zei zijn de huizenprijzen flink gedaald en lijkt het erop dat de bodem bereikt is.

Is het lastiger geworden om een hypotheek te krijgen?

Lastiger niet maar wel uitgebreider. De hypotheekregels zijn de laatste jaren wel iets strenger geworden en je kan over het algemeen wat minder lenen. Daartegenover staat dat de huizen nu beter betaalbaar zijn dan een aantal jaar geleden. En inmiddels ben je als starter verplicht om af te lossen, als je tenminste nog van de hypotheekrenteaftrek gebruik wilt maken.

De tijd van aflossingsvrije hypotheken enzo is dus voorbij?

Dat klopt, althans voor starters op de markt. Die kunnen alleen maar kiezen uit een annuïtaire of lineaire hypotheek waarbij je dus moet aflossen. Doorstromers kunnen daarentegen nog steeds van hun oude hypotheekvorm gebruik blijven maken. Dat klinkt misschien oneerlijk maar vergeet niet dat je sinds 2001 nog maar maximaal 30 jaar hypotheekrente mag aftrekken. Bezitters van een hypotheek waarbij weinig wordt afgelost doen er verstandig aan om in ieder geval een deel af te lossen.

Moet je tegenwoordig eigen geld meenemen om een huis te kopen?

Dat is inderdaad veel vaker het geval. Momenteel mag je maar maximaal 104% van de woningwaarde lenen en dat wordt in de komende jaren stapsgewijs afgebouwd naar 100%. Je ziet nu al dat kopers een deel van de bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris, makelaar en hypotheekadvies zelf moeten bijbetalen. Maar voor de meeste mensen is dat geen probleem.

Tot slot, heb je nog een tip of iets waar een aspirant koper op moet letten?

Kijk vooral of een hypotheekadviseur deskundig en onafhankelijk is. Zij kunnen alle hypotheekaanbieders vergelijken en de voordeligste eruit pikken. Dat kan je over de hele looptijd duizenden euro’s schelen. Voor de rest moet je er gewoon een goed gevoel bij hebben.

Menu