Woning kopen weer aantrekkelijk?

Het is woensdagmiddag als we even meekijken in de keuken van HypotheekPlatform.
Erkend hypotheekadviseur Huib Heijdra helpt Julia Elviaan met de aanvraag voor een hypotheekofferte. Zij heeft een leuk appartementje nabij het centrum van Rotterdam gekocht, mede dankzij een gunstige startersregeling.
Woning kopen weer aantrekkelijk?

Je bureau is leeg, het zal wel rustig zijn?

Nou dat valt erg mee. Het is eerder omgekeerd, zeker nu de huizenprijzen stabiliseren. En tegenwoordig is alles geautomatiseerd dus komen papieren alleen op tafel als er getekend moet worden. Daarbij hou ik van een opgeruimd bureau, haha.

Is het dan verstandig om nu een woning te kopen?

Dat is een vraag die niet zomaar met ja of nee beantwoord kan worden. Het hangt erg af van je persoonlijke omstandigheden en wensen. Hoe woon je nu en wat zijn je kosten? Wat zijn je toekomstplannen en hoe wil je wonen? Maar het is inderdaad zo dat de huizenprijzen flink gedaald zijn en de hypotheekrente op het laagste niveau sinds jaren zit, dus ja, een huis kopen kan gunstig zijn.

Wie kopen er dan een woning?

Veel starters. Die hebben de woningmarkt eigenlijk nooit verlaten. Vaak is kopen voor hen voordeliger dan huren, niet in de laatste plaats door allerlei koopregelingen, starterssubsidies en woningkortingen. Dat is trouwens onze specialiteit waarbij we altijd een voordelig arrangement weten te vinden. En er is natuurlijk veel meer aanbod en met de kortere wachttijden is de keuze dan snel gemaakt.

Stijgen de huizenprijzen weer?

De huizenprijzen stabiliseren momenteel en in sommige delen van het land is er zelfs sprake van een lichte stijging. Helaas heb ik geen glazen bol en kan niemand nog in de toekomst kijken. Maar zoals ik al zei zijn de huizenprijzen flink gedaald en lijkt het erop dat de bodem bereikt is.

Is het lastiger geworden om een hypotheek te krijgen?

Lastiger niet maar wel uitgebreider. De hypotheekregels zijn de laatste jaren wel iets strenger geworden en je kan over het algemeen wat minder lenen. Daartegenover staat dat de huizen nu beter betaalbaar zijn dan een aantal jaar geleden. En inmiddels ben je als starter verplicht om af te lossen, als je tenminste nog van de hypotheekrenteaftrek gebruik wilt maken.

De tijd van aflossingsvrije hypotheken enzo is dus voorbij?

Dat klopt, althans voor starters op de markt. Die kunnen alleen maar kiezen uit een annuïtaire of lineaire hypotheek waarbij je dus moet aflossen. Doorstromers kunnen daarentegen nog steeds van hun oude hypotheekvorm gebruik blijven maken. Dat klinkt misschien oneerlijk maar vergeet niet dat je sinds 2001 nog maar maximaal 30 jaar hypotheekrente mag aftrekken. Bezitters van een hypotheek waarbij weinig wordt afgelost doen er verstandig aan om in ieder geval een deel af te lossen.

Moet je tegenwoordig eigen geld meenemen om een huis te kopen?

Dat is inderdaad veel vaker het geval. Momenteel mag je maar maximaal 104% van de woningwaarde lenen en dat wordt in de komende jaren stapsgewijs afgebouwd naar 100%. Je ziet nu al dat kopers een deel van de bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris, makelaar en hypotheekadvies zelf moeten bijbetalen. Maar voor de meeste mensen is dat geen probleem.

Tot slot, heb je nog een tip of iets waar een aspirant koper op moet letten?

Kijk vooral of een hypotheekadviseur deskundig en onafhankelijk is. Zij kunnen alle hypotheekaanbieders vergelijken en de voordeligste eruit pikken. Dat kan je over de hele looptijd duizenden euro’s schelen. Voor de rest moet je er gewoon een goed gevoel bij hebben.

Sabine Brem
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!