Sparen met de hypotheekrente

De spaarhypotheek combineert een hypotheek met een spaarverzekering. De rente op het spaargedeelte is even hoog als de hypotheekrente, hierdoor wordt aan het einde van de looptijd de hypotheek altijd afgelost. Ook zit er een overlijdensrisicodeel in waardoor bij voortijdig overlijden de hypotheek wordt afgelost.

Het verschil met een levenhypotheek is dat de hypotheekschuld gegarandeerd wordt afgelost. Een verhoging van de rente zorgt automatisch voor een lagere verzekeringspremie, de zgn. rentedempende werking. Omgekeerd werkt het ook zo, het nadeel is dan wel dat er dan minder hypotheekrenteaftrek is en dus de netto maandlasten stijgen.

Pluspunten:

+ Lasten zijn constant zolang de rente ongewijzigd blijft
+ Gegarandeerde aflossing v/d hypotheek, ook bij overlijden
+ Maximale renteaftrek gedurende de looptijd
+ De premie voor de verzekering daalt wanneer de hypotheekrente stijgt
+ Bij KEW belastingvrij vermogen opbouwen in box I

Minpunten:

Vrijwel de hele looptijd gebonden aan dezelfde geldverstrekker
Bij lage hypotheekrente ook lage spaarrente en dus hogere premie
Gebonden aan fiscale regels voor verzekeringen

Ben je een starter? Dan mag je de hypotheekrente alleen aftrekken met een annuïtaire of lineaire hypotheek. Had je voor 2013 al een hypotheek, dan mag je ook nog van de oude vormen gebruik maken.

Is een spaarhypotheek aantrekkelijk voor jou?
Ja vanwege de zekerheid van aflossing en het fiscale voordeel, nee vanwege de geringe flexibiliteit en het lage renterisico.

Sabrina Neervoort
01/03/2023
Gepassioneerd, vriendelijk en heel fijn geholpen door Frank Jansen met het kopen, en bijkomende financiën, van ons nieuwe huis.
Sybrandt Bos
26/02/2023
Een huis gekocht met een wat langere levertijd (1.5 jaar). En daar kan je op dat moment nog geen hypotheek voor krijgen want de offertes zijn max een jaar. Maar hypotheek platform heeft ons de gehele weg begeleidt en het is allemaal rond gekomen. Altijd behulpzaam en vriendelijk ook voor vragen per telefoon. Top.
Marciano Henar
24/02/2023
Heel goed geholpen met mijn hypotheek. Duidelijke uitleg en staat altijd klaar voor vragen. Bedankt Frank Jansen!
Tushar Shinde
11/02/2023
I Had a wonderful experience with financial advisor Huib Heidra & team. They're really pro in their expertise. Also they're really helpful in all the documentations & suggestions regarding properties. I'll highly recommend them for those who're looking for fianacial advices. Good luck to hypotheek platform team!!
Marco Jordan
08/02/2023
Na slechte ervaringen bij een andere adviseur via een kennis terecht gekomen bij HypotheekPlatform. Goed en helder advies gekregen van Huib Heijdra. Aanrader.
Jim Nijn
28/01/2023
HypotheekPlatform is al een aantal keer onze begeleider geweest in onze zoektocht naar een hypotheek. Eerst voor het kopen van een huis. Later voor het omzetten van de hyptheek toen de rente laag stond en vervolgens voor advies en uitvoering omtrent verbouwing (met verhoging van hypotheek) van ons huis. Niet voor niets kwamen we steeds bij Frank en zijn team terug. Snel, duidelijk, (sociaal) meedenkend en kundig op financieel gebied. De kracht van Frank vinden wij zijn menselijkheid. Hoe hij ons behandelt, adviseert en ondersteunt vinden wij gewoonweg geweldig.
Sqlain Khalid
27/01/2023
Fantastisch geholpen door Frank! Hypotheek zeer snel geregeld (binnen 1 week). Zeer transparant en duidelijk. Leggen alles heel duidelijk uit voordat ze de stappen ondernemen. Als ze stappen ondernemen doen ze het in 1 keer goed! Zeker een aanrader!!
Fernando de la Morena Fernandez
10/01/2023
Many thanks to the EMP team and especially Melissa for her work on our project. EMP is the best option if you are looking for a professional and dedicated team!
Amina Gireeva
23/12/2022
Top service! Onze hypotheekadviseur Huib heeft ons zeur goed geholpen. Ik kon altijd mailen / bellen als ik vragen had. Ons hypotheek werd snel geregeld waar ik heel dankbaar voor ben. Uitstekende service, ook onder andere door medewerkers zoals Linda.
Pier Weitjens
20/12/2022
Zeer kundig, snel en uitermate vriendelijk. Een aanrader