Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af en betaal je rente over de resterende schuld.

Omdat die schuld in het begin het hoogst is, zullen ook de totale hypotheeklasten (= rente + aflossing) in het begin hoog zijn. Naarmate je meer aflost, zal jouw schuld afnemen en de maandelijkse bedragen geleidelijk dalen. Dat betekent echter ook dat het belastingvoordeel in de loop van de tijd afneemt. Immers: je gaat steeds minder rente betalen.

Starters op de woningmarkt mogen de hypotheekrente alleen aftrekken met een annuïtaire of lineaire hypotheek. Had je al een hypotheek voor 2013, dan mag ook nog van de oude vormen gebruik maken.

lineairehypotheek

Kenmerken:

  • Snellere schuldafname de eerste jaren (t.o.v. andere hypotheekvormen).
  • Hogere aanvangslasten (t.o.v. andere hypotheekvormen).
  • Geschikt voor hogere inkomens of mensen die de hypotheekschuld snel willen afbouwen.
  • Bruto en netto maandlasten dalen maandelijks (zolang de rente niet wijzigt).
  • Fiscaal minder gunstig dan annuïtair
  • Over de hele looptijd betaal je minder aan rente dan annuïtair
  • Je lost de hypotheek volledig af.

Is een lineaire hypotheek aantrekkelijk voor jou?
Een lineaire hypotheek is interessant voor degene die op termijn hun inkomen zien dalen en/of snel de hypotheekschuld willen verlagen. Dit zijn meestal mensen met een hoog inkomen bij wie de VUT- of pensioenregeling nadert. Nog een voordeel van de lineaire hypotheek: je betaalt over de hele looptijd minder aan rente dan bv. een annuïtaire hypotheek. Dat komt om dat je direct begint met aflossen en dus in totaal minder rente betaalt.

Jess Vennekotter
20/07/2022
Geverifieerd
Zeer snelle reacties, duidelijke uitleg en meedenkend voor de toekomst!!
Romy de Ruiter
19/07/2022
Geverifieerd
Al voor de 2e x mijn hypotheek hier geregeld. Echt top service. Gaan altijd voor de laagste rentes! Heel fijn geholpen.
Stan Boers
19/07/2022
Geverifieerd
Super geholpen en ook nog eens super snel. Ondanks dat het een hele klus was de gewenste rente voor ons over te nemen is het ze toch gelukt. Een aanrader!
Bella Serafina
18/07/2022
Geverifieerd
Yeah, ik heb een huis gekocht! Het had wat voeten in de aarde, maar dankzij Huib en het hele team is het gelukt. Er was geen vraag teveel, er werd goed meegedacht en dat allemaal met vriendelijke optimisme. Bij het kopen van een huis komt er veel bij kijken (zeker als starter ), dus maak het jezelf gemakkelijker met de HypotheekPlatform. Minder stress gegarandeerd!
Mario
12/07/2022
Geverifieerd
Duidelijk en weet waar hij het overheeft. Vriendelijk en goed geholpen
Nienke de Munck
06/07/2022
Geverifieerd
In augustus bij HypotheekPlatform geweest op advies van een vriendin toen ik een woning op het oog had, en toen super goed geholpen. Die woning is het helaas niet geworden, maar toen ik eerder deze maand tóch iets wist te kopen, was de keuze voor HypotheekPlatform snel gemaakt. Kundig, duidelijk advies, handelen snel, en heel fijn dat afspraken ook ‘s avonds kunnen!
Natalia Ferreira
20/06/2022
Geverifieerd
Snel geregeld! Dank!
michiel kohlberg
18/06/2022
Geverifieerd
Na het helpen in 2015, aan een hypotheek, in de tijd was het een complexe zaak. en uit eindelijk heeft huib ons er door heen geloodst. een aantal jaar verder, zijn de zaken iets veranderd. wij gingen voor een kleine verbouw hypotheek. huib die juist erg meedenkend is. helaas ging het bij de bank niet helemaal lekker in het begin, maar huib geeft niet op. en regelt het juist. wij vielen bijna naast de boot door 63 cent. maar huib regelde het snel met de bank. binnen twee weken zaten we alsnog met een aanbod voor huib. wat ook fijn is huib helpt je door het hele process. meer dan de telefoon be antwoorden hieft niet
Carmen Bosman
14/06/2022
Geverifieerd
Absolute great experience with Hypotheekplatform. Back in 2013 Frank Jansen really helped us out by making all the arrangements quickly and now again good advise and help in order to improve our home.
Jessica Langenberg
14/06/2022
Geverifieerd
Super fijne en snelle samenwerking, leuke en enthousiaste medewerkers. Zeker een aanrader!