Hoofdelijk garant staan voor je kinderen

Als ouder kan je garant staan voor de aflossing van de hypotheekschuld van je kind. Je wordt dan mede-ondertekenaar in de hypotheekakte en kan dan aansprakelijk worden gesteld voor als het misgaat. In het uiterste geval kunnen de ouders opdraaien voor het hele hypotheekschuld.

Voor starters kan de garantstelling van ouders er voor zorgen dat een (hogere) hypotheek wél verstrekt wordt. Maar dan is er wel sprake van een bijzondere situatie. De geldverstrekker gaat er dan nl. vanuit dat jouw inkomen de komende jaren zal gaan stijgen maar nu nog niet toereikend is. Daarom is een extra borgstelling vereist. Als jouw inkomen later inderdaad is toegenomen dan kan de garantstelling weer opgeheven worden.

Een garantstelling komt tegenwoordig niet vaak meer voor. Als een bank jou een hogere hypotheek verstrekt dan je eigenlijk volgens de regels zou mogen krijgen, ondanks de garantstelling, dan geldt daarvoor een zogeheten “explain-regeling”. Het mag wel maar de bank moet het wel kunnen verklaren. En met de aangescherpte zorgplicht zijn geldverstrekkers zeer terughoudend hiermee en doen ze het eerder niet dan wel. Dus een garantstelling zal vrijwel altijd gepaard gaan met een ouderlijke lening of periodieke schenking.

Bijkomend nadeel van een garantstelling is dat er geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk is.