Bij een aflossingsvrije hypotheek staan minimale lasten en maximaal fiscaal voordeel centraal.

Doordat er tijdens de looptijd niet wordt afgelost, bestaat de enige last uit rente en blijft de hoofdsom van de lening gelijk. Aan het einde van de looptijd, meestal na 30 jaar, zullen de netto maandlasten fors stijgen. Er is dan geen belastingaftrek meer mogelijk.

Hoe het na afloop verder gaat is vaak niet vastgelegd. Meestal loopt de hypotheek gewoon door en worden de netto maandlasten gelijk aan bruto. Dat lijkt erger dan het is. Een schuld van 30 jaar geleden is door de inflatie natuurlijk relatief een stuk kleiner geworden. Maar of het dan nog steeds betaalbaar is hangt helemaal van jouw (pensioen)situatie af.

Als de geldverstrekker de hypotheek niet wil voortzetten of je komt (later) te overlijden, dan zal de hypotheek afgelost moeten worden, meestal uit de verkoopopbrengst van de woning.

Pluspunten:

+ Lasten zijn constant zolang de rente ongewijzigd blijft
+ Laagste maandlasten t.o.v. andere hypotheken
+ Hoog fiscaal voordeel

Minpunten:

Geen aflossing hoofdsom
De meeste geldgevers verstrekken max. tot 75% executiewaarde
Na pensionering vaak grote stijging netto woonlast (i.v.m. kleiner belastingvoordeel)
Na maximaal 30 jaar valt het fiscale voordeel weg, er is dan geen renteaftrek meer mogelijk

Ben je een starter? Dan mag je de hypotheekrente alleen aftrekken met een annuïtaire of lineaire hypotheek. Had je voor 2013 al een hypotheek, dan mag je ook nog van de oude vormen gebruik maken.

Is een aflossingsvrije hypotheek aantrekkelijk voor jou?
Een aflossingsvrije hypotheek is vooral aantrekkelijk wanneer je lage maandlasten wenst en geen maximale financiering nodig hebt.

Je huidige aflossingsvrije hypotheek omzetten?
Bereken hier of je jouw aflossingsvrije hypotheek omzetten kan.