Bereken Maximale Hypotheek

Maximale Hypotheek berekenen? Wil je weten wat je maximale hypotheek in 2023 is?

Maak hieronder een berekening van je Maximale hypotheek 2023. Wil je het zeker weten? Maak dan een gratis afspraak via het formulier hieronder.

Hypotheek veranderingen 2023

Naast je Maximale hypotheek berekenen lees je hier alles over de veranderingen aangaande nieuwe hypotheken in 2023.

Meer leenruimte voor meeste huishoudens bij de aanschaf van hun woning in 2023. Indien er rekening wordt gehouden met de te verwachte loonstijgingen. Voor tweeverdieners telt het tweede inkomen vanaf 2023 volledig mee bij bepaling van de maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekening voor jouw hypotheek en je overwaarde voor 2023, wat is veranderd voor 2023?

In de Maximale Hypotheek berekening wordt rekening gehouden met de belangrijkste wijzigingen in 2023, kort samengevat zijn dat:

 • NHG kostengrens wordt verhoogd naar € 405.000.
 • Hypotheekrenteaftrek wordt in 2023 verder beperkt van 40% naar 36,93%
 • Daling van het Eigenwoningforfait
 • Minder belastingvoordeel op hypotheekrente
 • Jubelton wordt afgeschaft in 2023
 • Tweede inkomen telt volledig mee voor de hypotheek
 • Nieuwe methode meewegen studieschulden 
 • Differentiatie leennormen naar energieverbruik

De belangrijkste Hypotheekwijzigingen voor 2023 op een rij

De hypotheekregels wijzigen ieder jaar. Lees hieronder uitgebreid wat er nu bekend is en wat de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023 zijn.

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) verhoogd in 2023

De NHG-kostengrens stijgt naar € 405.000 in 2023, NHG-premie blijft 0,6%.
Je hypotheek afsluiten met de Nationale Hypotheek Garantie kan in 2023 tot een bedrag van € 405.000. In 2022 lag die grens nog op € 355.000, maar omdat de huizenprijzen nog tamelijk hoog is wordt die grens met € 50.000 verhoogd. Indien er sprake is van energiebesparende maatregelen, dan ligt de grens vanaf 1 januari op € 429.300 (dit was € 376.300 in 2022). De eenmalige provisie bij het afsluiten van een NHG-hypotheek blijft ook in 2023 op 0,6 procent van het hypotheekbedrag.

Daling van het Eigenwoningforfait 2023

Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.200.000 gaat wederom verder omlaag, nu met 0,10%-punt. In 2023 komt het tarief daarmee uit op 0,35%. Hiermee worden huiseigenaren gecompenseerd voor de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek. Bij een WOZ-waarde van meer dan € 1.200.000 blijft de inkomensbijtelling 2,35%.

Hypotheekrenteaftrek wordt in 2023 verder beperkt

Voor hogere inkomens wordt de hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd. In 2023 mogen inkomens boven de € 73.071 nog maar 36,93% aftrekken bij hun belastingaangifte. In 2022 was dit tarief nog 40%.

Jubelton wordt afgeschaft

Het kabinet heeft bepaald dat de schenkingsvrijstelling voor eigen woningen (de zogenoemde Jubelton) vanaf 1 januari 2023 wordt verlaagt naar €28.947. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft.

Volledig meetellen tweede inkomen voor hypotheek

Hypotheekverstrekkers kunnen vanaf 2023 bij tweeverdieners het tweede inkomen volledig meenemen bij de bepaling van de maximale hypotheek. Het Nibud heeft dit geadviseerd. Dit jaar weegt het tweede inkomen nog voor 90% mee. Het zwaarder meewegen van het tweede inkomen van tweeverdieners voorkomt dat de leencapaciteit van tweeverdieners terugloopt als gevolg van de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting. De impact van deze wijziging op de leenruimte is beperkt. Tweeverdieners kunnen gemiddeld over alle inkomens zo’n € 3.200 meer lenen dan wanneer het tweede inkomen voor 90% wordt meegeteld. (bron: Rijksoverheid)

Nieuwe methode meewegen studieschulden 

Het kabinet heeft het voornemen om in 2024 over te stappen naar een nieuwe methode om de invloed van studieschulden op de leenruimte van oud-studenten te bepalen. In het coalitieakkoord is vastgelegd dat voor starters de actuele stand van de studieschuld bepalend wordt bij het aanvragen van een hypotheek. Dit moet oud-studenten die extra hebben afgelost meer ruimte bieden om te lenen.

Het Nibud constateert namelijk dat de huidige methodiek een accuraat beeld geeft van de maandelijkse lasten die horen bij een studielening wanneer een oud-student niet extra heeft afgelost – dus naast de reguliere aflossingen – op de studieschuld. Maar in situaties waarin wél extra is afgelost op de studieschuld kan de huidige methodiek leiden tot onnodige beperking van de leenruimte. Daarom adviseert het Nibud om de mogelijkheid uit te werken om per 1 januari 2024 over te stappen op een methode gebaseerd op de actuele maandlasten van de studielening. (bron: Rijksoverheid)

Differentiatie leennormen naar energieverbruik 

Het kabinet is van plan om vanaf 2024 bij de vaststelling van de maximale hypotheek meer rekening houden met het uiteenlopende energieverbruik van woningen. Bij de aankoop van een woning met een laag energieverbruik of bij het nemen van energiebesparende maatregelen, kan de consument verantwoord een hogere hypotheek aangaan. De maandelijkse energielasten zullen voor deze consument namelijk relatief laag zijn. Het Nibud adviseert om bij de uitwerking goed te kijken naar enkele punten rondom het gebruik van het energielabel. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Financiën zullen deze punten samen met de sector uitwerken. (bron: Rijksoverheid)

Wil je exact weten welke regels er gelden en een exacte hypotheek berekening? Maak dan een gratis afspraak via het formulier hieronder

De exacte regels en getallen voor de hypotheken in 2023 zijn op Prinsjesdag, de 3e dinsdag in september, gepresenteerd. Eind oktober 2022 kwam ook het Nibud met de nieuwste financieringslast tabellen. Nu alle wijzigingen definitief zijn weten we exact wat we in 2023 aan hypotheek lenen kunnen.
Je bent van harte welkom voor een gratis hypotheek gesprek, graag tot gauw!

Ja, ik wil graag een gratis hypotheekberekening

Hoe kunnen we je het best bereiken?
Met een telefoonnummer kunnen we makkelijker contact opnemen, bv. voor het plannen van een afspraak.
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Wil je zelf direct een afspraak inplannen? Dat kan hier.

 • Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend
 • We nemen alle tijd om je vragen te beantwoorden
 • Een afspraak buiten kantoortijden is ook mogelijk
Fernando de la Morena Fernandez
10/01/2023
Many thanks to the EMP team and especially Melissa for her work on our project. EMP is the best option if you are looking for a professional and dedicated team!
Amina Gireeva
23/12/2022
Top service! Onze hypotheekadviseur Huib heeft ons zeur goed geholpen. Ik kon altijd mailen / bellen als ik vragen had. Ons hypotheek werd snel geregeld waar ik heel dankbaar voor ben. Uitstekende service, ook onder andere door medewerkers zoals Linda.
Pier Weitjens
20/12/2022
Zeer kundig, snel en uitermate vriendelijk. Een aanrader
Ruben Visser
16/12/2022
Kwam er niet uit met de bank, geschakeld met HypotheekPlatform en dag later hypotheekofferte getekend! Goed bereikbaar en supersnel!
Manuela Van De Wijgaart
15/12/2022
Frank en Dominique dank jullie wel voor jullie goede zorgen bij ons hypotheek aanvraag..kan jullie iedereen aan raden top service.. dus mensen doe hier je hypotheek aanvraag..
Thea Wijgaart
15/12/2022
Duidelijke uitleg en alles goed geregeld door hypotheek platform. Een aanrader
Bjorn V/d broek humphrey
15/12/2022
Super snel en goed geregeld met een goed en duidelijke uitleg
Ishika
07/11/2022
Aan te raden hypotheek adviseur. Goed en deskundig advies en zaken worden snel geregeld. Onze adviseur was: Huib Heijdra. Prettig en vlot contact en wij zijn erg tevreden!
Elżbieta Czeleń
03/11/2022
Mijn man en ik zijn tevreden over de diensten van dit bedrijf. Altijd snelle reactie en duidelijke antwoorden. Erg aardige mensen!