Vervelende fiscale gevolgen voor huizenbezitters

Los je je hypotheek steeds meer af? Dan is het mogelijk dat je meer belasting moet gaan betalen. Dit komt omdat de hypotheekrente aftrek steeds meer daalt waardoor het verschil met de eigenwoningforfait nu resulteert in een bijtelling. We leggen dit stap voor stap voor je uit.

Verlaging hypotheekrente aftrek

De belangrijke verandering is de verlaging van de hypotheekrente aftrek waarmee in 2014 is begonnen. Het tarief waartegen je hypotheekrente mag aftrekken wordt elk jaar met een half procent verlaagd. Zo is het maximale loonbelastingtarief waartegen je hypotheekrente mag aftrekken inmiddels 50%. Drie jaar geleden was dit nog 52%. Het zal uiteindelijk verlaagd worden tot 38%. Lees hier meer over de verlaging van de hypotheekrente aftrek.

Wat is hypotheekrente aftrek?

De hypotheekrente aftrek is een belastingvoordeel. Elke maand betaal je over jouw hypotheek hypotheekrente en dit is een flinke kostenpost naast de maandelijkse aflossingen van de hypotheek. De overheid komt je hierin tegemoet doordat je de betaalde hypotheekrente kan aftrekken van het belastbaar inkomen uit werk. Maar het tarief waartegen je dit kunt doen wordt dus langzaamaan verlaagd. Hoe meer jij jouw hypotheek hebt afgelost, hoe minder hypotheekrente je betaalt en dus hoe minder hypotheekrente aftrek je hebt.

Wat is het eigenwoningforfait?

Als huisbezitter betaal je jaarlijks een eigenwoningforfait. Dit is een fiscale bijtelling waarbij je als huiseigenaar betaalt voor het woongenot wat wordt gezien als inkomen in natura. Het eigenwoningforfait tel je bij het inkomen op als je belastingaangifte doet. De hoogte van het bedrag is 0,75% over de WOZ waarde (tenzij de WOZ waarde hoger is dan €1.060.000, dan gaat het om een ander bedrag). De WOZ waarde staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde wordt door de gemeente waar je woont bepaald.

Het fiscale resultaat

Omdat de hypotheekrente aftrek steeds lager wordt en het eigenwoningforfait hetzelfde blijft ontstaat er voor veel huiseigenaren, die als een groot deel van hun hypotheek hebben afgelost, een negatief verschil waardoor ze meer belasting moeten betalen. De wet Hillen, waardoor je niets hoeft te betalen als het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare hypotheekrente, gaat helaas in dit geval ook niet op. Want het is het tarief waartegen je mag aftrekken dat naar beneden gaat en niet het bedrag aan hypotheekrente. Iemand met bijvoorbeeld een huis ter waarde van 6 ton en een hypotheek van een ton zal hierdoor 560 euro op jaarbasis meer aan belasting moeten betalen.

Kamervragen

Er zijn verschillende Kamervragen gesteld over deze kwestie. Zo vind Aukje de Vries van de VVD het niet logisch en niet in lijn met de bedoeling van de wet. Steven van Weyenberg van de D66 noemt het erg vreemd dat mensen gedwongen kunnen worden tot het benutten van aftrekposten als dat in hun nadeel zou zijn.

Sabine Brem
28/11/2023
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!