Vervelende fiscale gevolgen voor huizenbezitters

Los je je hypotheek steeds meer af? Dan is het mogelijk dat je meer belasting moet gaan betalen. Dit komt omdat de hypotheekrente aftrek steeds meer daalt waardoor het verschil met de eigenwoningforfait nu resulteert in een bijtelling. We leggen dit stap voor stap voor je uit.

Verlaging hypotheekrente aftrek

De belangrijke verandering is de verlaging van de hypotheekrente aftrek waarmee in 2014 is begonnen. Het tarief waartegen je hypotheekrente mag aftrekken wordt elk jaar met een half procent verlaagd. Zo is het maximale loonbelastingtarief waartegen je hypotheekrente mag aftrekken inmiddels 50%. Drie jaar geleden was dit nog 52%. Het zal uiteindelijk verlaagd worden tot 38%. Lees hier meer over de verlaging van de hypotheekrente aftrek.

Wat is hypotheekrente aftrek?

De hypotheekrente aftrek is een belastingvoordeel. Elke maand betaal je over jouw hypotheek hypotheekrente en dit is een flinke kostenpost naast de maandelijkse aflossingen van de hypotheek. De overheid komt je hierin tegemoet doordat je de betaalde hypotheekrente kan aftrekken van het belastbaar inkomen uit werk. Maar het tarief waartegen je dit kunt doen wordt dus langzaamaan verlaagd. Hoe meer jij jouw hypotheek hebt afgelost, hoe minder hypotheekrente je betaalt en dus hoe minder hypotheekrente aftrek je hebt.

Wat is het eigenwoningforfait?

Als huisbezitter betaal je jaarlijks een eigenwoningforfait. Dit is een fiscale bijtelling waarbij je als huiseigenaar betaalt voor het woongenot wat wordt gezien als inkomen in natura. Het eigenwoningforfait tel je bij het inkomen op als je belastingaangifte doet. De hoogte van het bedrag is 0,75% over de WOZ waarde (tenzij de WOZ waarde hoger is dan €1.060.000, dan gaat het om een ander bedrag). De WOZ waarde staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde wordt door de gemeente waar je woont bepaald.

Het fiscale resultaat

Omdat de hypotheekrente aftrek steeds lager wordt en het eigenwoningforfait hetzelfde blijft ontstaat er voor veel huiseigenaren, die als een groot deel van hun hypotheek hebben afgelost, een negatief verschil waardoor ze meer belasting moeten betalen. De wet Hillen, waardoor je niets hoeft te betalen als het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare hypotheekrente, gaat helaas in dit geval ook niet op. Want het is het tarief waartegen je mag aftrekken dat naar beneden gaat en niet het bedrag aan hypotheekrente. Iemand met bijvoorbeeld een huis ter waarde van 6 ton en een hypotheek van een ton zal hierdoor 560 euro op jaarbasis meer aan belasting moeten betalen.

Kamervragen

Er zijn verschillende Kamervragen gesteld over deze kwestie. Zo vind Aukje de Vries van de VVD het niet logisch en niet in lijn met de bedoeling van de wet. Steven van Weyenberg van de D66 noemt het erg vreemd dat mensen gedwongen kunnen worden tot het benutten van aftrekposten als dat in hun nadeel zou zijn.