Steeds meer huizenkopers kiezen voor zekerheid

Steeds meer huizenkopers kiezen ervoor om een hypotheek te nemen met een rentevaste periode van wel 30 jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van De Hypotheekshop. In november koos nog 4,7 procent van de huizenkopers voor een rentevaste periode van 30 jaar. Inmiddels is dat bijna verdubbeld naar wel 8 procent. Op dit moment is de rente historisch laag en daarom gaan veel mensen voor maximale zekerheid. Want als je nu voor een rentevaste hypotheek kiest ben je ervan verzekerd dat je de komende 30 jaar dezelfde rente zal betalen.

30 Jaar rentevast wordt steeds goedkoper
Wat ook opvalt is dat een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar goedkoper is geworden. Je betaalt hier nu gemiddeld maar een half procent meer voor, dan voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar. En het prijsverschil blijft teruglopen. Zo heeft MUNT hypotheken inmiddels nog maar een klein prijsverschil van 0,11 procent tussen een hypotheek met 20 of 30 jaar vaste rente. Het wordt dus steeds goedkoper om zeker te zijn van je maandlasten.

Ook als je kijkt naar het verschil in netto maandlasten tussen een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar en een periode van 30 jaar is het verschil in maandlasten relatief klein. Voor een hypotheek van €200.000,- is dit 25 tot 35 euro per maand en volgens De Hypotheekshop is dit ook zo voor een hypotheek van €400.000,-.

Concurrentie op de de hypotheekmarkt
De kosten voor een rentevaste hypotheek van 30 jaar zijn afgenomen doordat er momenteel veel concurrentie is op de hypotheekmarkt. Er zijn de laatste jaren veel concurrenten bijgekomen, waaronder pensionfondsen en verzekeraars. Deze twee aanbieders zijn goedkoper als het gaat om hypotheken met een lange rentevaste periode.

Ga voor advies naar een hypotheekadviseur
De rente is dus bij alle aanbieders van hypotheken laag. Maar toch zijn er verschillen in het aanbied van de hypotheekverstrekkers. Dit zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Zo zijn er bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers die je verplichten om bij een verhuizing een hypotheek, die je voor een lange periode hebt afgesloten, mee te nemen naar een nieuwe woning. Als je dit niet doet zal je een afkoopsom moeten betalen. Dat is dus een flink addertje onder het gras. Daarom is het goed om eerst een gesprek te voeren met een hypotheekadviseur zodat je goed op de hoogte bent van de verschillende opties.

Menu