Starters krijgen toch hogere hypotheek in 2018

Starters op de woningmarkt mogen toch iets meer lenen in 2018. Het betreft alleen hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Starters mogen dan 101% van de woningwaarde lenen. Het maximale hypotheekbedrag wat je kunt lenen in 2018 bedraagt 100% van de woningwaarde. Dat betekent dat je eigen geld moet meebrengen voor de bijkomende kosten bij aanschaf van een woning, zoals overdrachtsbelasting, taxatie en de notaris.

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en Christenunie willen echter voor starters op de woningmarkt een uitzondering maken. Ze willen hiermee voorkomen dat starters minder vaak een hypotheek met NHG afsluiten. Een hypotheek met NHG beschermt de kopers tegen een restschuld bij gedwongen verkoop als gevolg van bijvoorbeeld scheiding of werkeloosheid.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Alleen hypotheken tot maximaal €265.000 komen in aanmerking voor NHG. Je betaalt hier dan 1% over de hypotheekhoogte voor. Daar staat tegenover dat de hypotheekrente aanmerkelijk lager is omdat de geldverstrekker minder risico loopt.

De regeringspartijen willen nu dat die ene procent meegefinancierd kan worden en financieel aftrekbaar blijft. Volgens D66 kamerlid Jessica van Eijs geeft dat de startende huizenkoper rust en zekerheid.

Lagere NHG premie
De VVD wil daarnaast onderzoeken of de NHG premie kan worden verlaagd. Volgens VVD kamerlid Daniël Koerhuis is de premie tijdens de crisis meer dan verdubbeld. Aangezien de crisis voorbij is, zou de premie ook weer naar beneden kunnen. Ook wil Koerhuis onderzoeken of voor starters de studielening minder zwaar kan meewegen bij ene hypotheekaanvraag.

Menu