Starters hebben last van krapte op de woningmarkt

Bijna 90% van de starters in stedelijke gebieden kan moeilijk een woning vinden.

Starters beperkt op de woningmarkt.
© Freepik
Veel startende huizenkopers hebben het moeilijk op de woningmarkt. Bijna driekwart geeft aan dat het lastig is om een koopwoning te vinden. In de stedelijke gebieden is dat zelfs 88%. Buiten de stedelijke gebieden is het percentage wat lagen, nl. 61%. De helft van de starters is zo ontmoedigd dat ze het zoeken naar een koopwoning maar hebben gestaakt, aldus het vandaag verschenen Woonbericht van de ING.

Verder valt op dat 25% van de woningzoekenden hun criteria hebben aangepast, wat er op neer komt dat ze met minder genoegen nemen. Er worden concessies gedaan bij de hoogte van de koopsom, de locatie en de grootte van de woning.

Beleggers of particulieren kopers
Volgens de ING valt de invloed van beleggers mee. Ongeveer 11% van de ondervraagden zegt afgetroefd te zijn door een belegger. In grote steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam zal dat percentage wat hoger liggen.

Driekwart van de verkopers heeft een voorkeur van verkoop van hun woning aan een particulier die er ook zelf in gaat wonen. Echter laat 87% die principes varen als een belegger een hogere prijs voor de te koop staande woning biedt. Dat kan al om enkele duizenden euros meer gaan. De overige 13% is principieel en zegt niet aan een belegger te willen verkopen, ook als is het verschil 50.000 euro of meer.

Opmerkelijk is dat 58% van de eigen woningbezitters liever niet willen dat een belegger het huis van de buren koopt. Maar als het huis eenmaal verkocht is aan een belegger, dan is nog maar 16% negatief. Kennelijk heeft men een hekel aan onzekerheid over wie er komt te wonen.

65-plussers willen woning verkopen en terughuren
Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de 65-plussers de eigen woning wel zou willen verkopen om deze vervolgens terug te huren van de nieuwe eigenaar. Volgens Wim Flikweert, manager Wonen bij de ING: “Dit kan een alternatieve oplossing zijn voor mensen die geen nieuwe financiering meer willen of kunnen afsluiten en toch graag in de eigen woning blijven wonen. Of de zorg voor de woning niet meer willen of kunnen dragen.”

Sabine Brem
28/11/2023
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!