Starters hebben last van krapte op de woningmarkt

Bijna 90% van de starters in stedelijke gebieden kan moeilijk een woning vinden.

Veel startende huizenkopers hebben het moeilijk op de woningmarkt. Bijna driekwart geeft aan dat het lastig is om een koopwoning te vinden. In de stedelijke gebieden is dat zelfs 88%. Buiten de stedelijke gebieden is het percentage wat lagen, nl. 61%. De helft van de starters is zo ontmoedigd dat ze het zoeken naar een koopwoning maar hebben gestaakt, aldus het vandaag verschenen Woonbericht van de ING.

Verder valt op dat 25% van de woningzoekenden hun criteria hebben aangepast, wat er op neer komt dat ze met minder genoegen nemen. Er worden concessies gedaan bij de hoogte van de koopsom, de locatie en de grootte van de woning.

Beleggers of particulieren kopers
Volgens de ING valt de invloed van beleggers mee. Ongeveer 11% van de ondervraagden zegt afgetroefd te zijn door een belegger. In grote steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam zal dat percentage wat hoger liggen.

Driekwart van de verkopers heeft een voorkeur van verkoop van hun woning aan een particulier die er ook zelf in gaat wonen. Echter laat 87% die principes varen als een belegger een hogere prijs voor de te koop staande woning biedt. Dat kan al om enkele duizenden euros meer gaan. De overige 13% is principieel en zegt niet aan een belegger te willen verkopen, ook als is het verschil 50.000 euro of meer.

Opmerkelijk is dat 58% van de eigen woningbezitters liever niet willen dat een belegger het huis van de buren koopt. Maar als het huis eenmaal verkocht is aan een belegger, dan is nog maar 16% negatief. Kennelijk heeft men een hekel aan onzekerheid over wie er komt te wonen.

65-plussers willen woning verkopen en terughuren
Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de 65-plussers de eigen woning wel zou willen verkopen om deze vervolgens terug te huren van de nieuwe eigenaar. Volgens Wim Flikweert, manager Wonen bij de ING: “Dit kan een alternatieve oplossing zijn voor mensen die geen nieuwe financiering meer willen of kunnen afsluiten en toch graag in de eigen woning blijven wonen. Of de zorg voor de woning niet meer willen of kunnen dragen.”

Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu