We hebben het al eerder geschreven; het wordt je als jongere steeds moeilijker gemaakt om een hypotheek te kunnen afsluiten. Zo zijn de hypotheekregels strikter geworden en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Er wordt soms zelfs gezegd dat jongeren het kopen van hun eigen huis voorlopig uitstellen. Maar nu blijkt uit cijfers van het vastgoedregister Kadaster dat dit niet helemaal klopt. Want de startende huizenkopers zijn momenteel jonger dan 10 jaar geleden. In 2006 was de gemiddelde starter 32,7 jaar en in 2017 is hij gemiddeld 32,1 jaar. Een half jaar jonger dus.
Een onverwacht resultaat
“Het is een beetje tegenstrijdig met wat ik altijd dacht”, zegt woningmarktexpert Paul de Vries van Kadaster. En ook woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN Amro staat van de ontwikkeling te kijken. “Ik verwachtte juist dat starters ouder zouden worden. Want het is nu moeilijker voor ze om een huis te kopen dan in 2006.”
Waarom is het momenteel zo moeilijk?
Het is inderdaad lastig om nu als starter een hypotheek af te sluiten bij de bank. Elf jaar geleden kon je bij een huis ter waarde van twee ton nog een hypotheek afsluiten van 234.000 euro. Dit is nu niet meer het geval, je kan nu maximaal zo’n 2000 euro extra lenen. Alles wat je verder aan geld nodig hebt voor de verhuizing en de eventuele verbouwing zal je dus zelf bij elkaar moeten sparen. Daarbij komt ook dat er strengere eisen zijn waar je aan moet voldoen voordat je in aanspraak komt voor een hypotheek. Veel jongeren hebben bijvoorbeeld geen vast contract, wat het voor hen moeilijk maakt om een hypotheek te verkrijgen.
Een tweedeling
Maar hoe komt het dan dat de cijfers van Kadaster zo positief zijn? Volgens De Vries komt dit waarschijnlijk door een onderlinge verdeling. “Er zijn twee soorten starters. De mbo’er die direct na zijn studie gaat werken en flink spaart. Omdat hij te veel verdient voor een sociale huurwoning, koopt hij vrij jong zijn eerste huis. En je hebt de hbo’ers en academici die langer over hun studie doen, later gaan werken en ook minder sparen. Die groep starters bestaat gemiddeld uit oudere kopers, maar omdat de mbo’ers zo jong zijn, drukt dat de gemiddelde leeftijd.”
Senioren langer actief op de woningmarkt
Een andere opvallend gegeven dat naar voren kwam uit het vastgoedregister is dat de leeftijd van de gemiddelde koper juist omhoog is gegaan. En dat met wel vijf jaar in 22 jaar tijd. Volgens De Vries komt dit omdat mensen die tijdens de crisis hebben gewacht met het verkopen van hun huis dit nu wel durven te doen. En een andere reden is dat senioren langer op de woningmarkt actief zijn. Ouderenbond Anbo is het hiermee eens. “We zien dat senioren steeds meer bezig zijn met de vraag: Kan ik in deze woning oud worden? Soms gaan ze daardoor opzoek naar een andere woning of ze passen hun huidige woning aan.”