Starters blijken jonger dan vijf jaar geleden

We hebben het al eerder geschreven; het wordt je als jongere steeds moeilijker gemaakt om een hypotheek te kunnen afsluiten. Zo zijn de hypotheekregels strikter geworden en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Er wordt soms zelfs gezegd dat jongeren het kopen van hun eigen huis voorlopig uitstellen. Maar nu blijkt uit cijfers van het vastgoedregister Kadaster dat dit niet helemaal klopt. Want de startende huizenkopers zijn momenteel jonger dan 10 jaar geleden. In 2006 was de gemiddelde starter 32,7 jaar en in 2017 is hij gemiddeld 32,1 jaar. Een half jaar jonger dus.

Een onverwacht resultaat
“Het is een beetje tegenstrijdig met wat ik altijd dacht”, zegt woningmarktexpert Paul de Vries van Kadaster. En ook woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN Amro staat van de ontwikkeling te kijken. “Ik verwachtte juist dat starters ouder zouden worden. Want het is nu moeilijker voor ze om een huis te kopen dan in 2006.”

Waarom is het momenteel zo moeilijk?
Het is inderdaad lastig om nu als starter een hypotheek af te sluiten bij de bank. Elf jaar geleden kon je bij een huis ter waarde van twee ton nog een hypotheek afsluiten van 234.000 euro. Dit is nu niet meer het geval, je kan nu maximaal zo’n 2000 euro extra lenen. Alles wat je verder aan geld nodig hebt voor de verhuizing en de eventuele verbouwing zal je dus zelf bij elkaar moeten sparen. Daarbij komt ook dat er strengere eisen zijn waar je aan moet voldoen voordat je in aanspraak komt voor een hypotheek. Veel jongeren hebben bijvoorbeeld geen vast contract, wat het voor hen moeilijk maakt om een hypotheek te verkrijgen.

Een tweedeling
Maar hoe komt het dan dat de cijfers van Kadaster zo positief zijn? Volgens De Vries komt dit waarschijnlijk door een onderlinge verdeling. “Er zijn twee soorten starters. De mbo’er die direct na zijn studie gaat werken en flink spaart. Omdat hij te veel verdient voor een sociale huurwoning, koopt hij vrij jong zijn eerste huis. En je hebt de hbo’ers en academici die langer over hun studie doen, later gaan werken en ook minder sparen. Die groep starters bestaat gemiddeld uit oudere kopers, maar omdat de mbo’ers zo jong zijn, drukt dat de gemiddelde leeftijd.”

Senioren langer actief op de woningmarkt
Een andere opvallend gegeven dat naar voren kwam uit het vastgoedregister is dat de leeftijd van de gemiddelde koper juist omhoog is gegaan. En dat met wel vijf jaar in 22 jaar tijd. Volgens De Vries komt dit omdat mensen die tijdens de crisis hebben gewacht met het verkopen van hun huis dit nu wel durven te doen. En een andere reden is dat senioren langer op de woningmarkt actief zijn. Ouderenbond Anbo is het hiermee eens. “We zien dat senioren steeds meer bezig zijn met de vraag: Kan ik in deze woning oud worden? Soms gaan ze daardoor opzoek naar een andere woning of ze passen hun huidige woning aan.”

Sabine Brem
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!