Starters blijken jonger dan vijf jaar geleden

We hebben het al eerder geschreven; het wordt je als jongere steeds moeilijker gemaakt om een hypotheek te kunnen afsluiten. Zo zijn de hypotheekregels strikter geworden en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Er wordt soms zelfs gezegd dat jongeren het kopen van hun eigen huis voorlopig uitstellen. Maar nu blijkt uit cijfers van het vastgoedregister Kadaster dat dit niet helemaal klopt. Want de startende huizenkopers zijn momenteel jonger dan 10 jaar geleden. In 2006 was de gemiddelde starter 32,7 jaar en in 2017 is hij gemiddeld 32,1 jaar. Een half jaar jonger dus.

Een onverwacht resultaat
“Het is een beetje tegenstrijdig met wat ik altijd dacht”, zegt woningmarktexpert Paul de Vries van Kadaster. En ook woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN Amro staat van de ontwikkeling te kijken. “Ik verwachtte juist dat starters ouder zouden worden. Want het is nu moeilijker voor ze om een huis te kopen dan in 2006.”

Waarom is het momenteel zo moeilijk?
Het is inderdaad lastig om nu als starter een hypotheek af te sluiten bij de bank. Elf jaar geleden kon je bij een huis ter waarde van twee ton nog een hypotheek afsluiten van 234.000 euro. Dit is nu niet meer het geval, je kan nu maximaal zo’n 2000 euro extra lenen. Alles wat je verder aan geld nodig hebt voor de verhuizing en de eventuele verbouwing zal je dus zelf bij elkaar moeten sparen. Daarbij komt ook dat er strengere eisen zijn waar je aan moet voldoen voordat je in aanspraak komt voor een hypotheek. Veel jongeren hebben bijvoorbeeld geen vast contract, wat het voor hen moeilijk maakt om een hypotheek te verkrijgen.

Een tweedeling
Maar hoe komt het dan dat de cijfers van Kadaster zo positief zijn? Volgens De Vries komt dit waarschijnlijk door een onderlinge verdeling. “Er zijn twee soorten starters. De mbo’er die direct na zijn studie gaat werken en flink spaart. Omdat hij te veel verdient voor een sociale huurwoning, koopt hij vrij jong zijn eerste huis. En je hebt de hbo’ers en academici die langer over hun studie doen, later gaan werken en ook minder sparen. Die groep starters bestaat gemiddeld uit oudere kopers, maar omdat de mbo’ers zo jong zijn, drukt dat de gemiddelde leeftijd.”

Senioren langer actief op de woningmarkt
Een andere opvallend gegeven dat naar voren kwam uit het vastgoedregister is dat de leeftijd van de gemiddelde koper juist omhoog is gegaan. En dat met wel vijf jaar in 22 jaar tijd. Volgens De Vries komt dit omdat mensen die tijdens de crisis hebben gewacht met het verkopen van hun huis dit nu wel durven te doen. En een andere reden is dat senioren langer op de woningmarkt actief zijn. Ouderenbond Anbo is het hiermee eens. “We zien dat senioren steeds meer bezig zijn met de vraag: Kan ik in deze woning oud worden? Soms gaan ze daardoor opzoek naar een andere woning of ze passen hun huidige woning aan.”

Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu