Ontwikkelingen op de huizenmarkt

De Nederlandse Vereniging van Makelaars ( NVM) heeft cijfers gepubliceerd over de woningverkopen van het tweede kwartaal van 2017 ( april, mei, juni). Hieruit blijkt dat de Nederlandse huizenprijzen het afgelopen kwartaal weer zijn gestegen, namelijk met wel 9 procent.

Stijgende prijzen woningmarkt

Een verkochte woning had het laatste kwartaal een gemiddelde prijs van 258 duizend euro. Deze gemiddelde prijs is alweer een kwart hoger dan het laatste dieptepunt van de woningmarkt. Ook zijn de gemiddelde woningprijzen inmiddels hoger dan het vorige hoogtepunt vlak voor de crisis in 2008.

Onderlinge verschillen

Op bepaalde plekken in Nederland stijgen de woningprijzen nog sneller. Zo was er in Amsterdam een stijging van wel 22 procent. De hoofdstad wordt gevolgd door Almere met 16 procent en de Zaanstreek met ruim 15 procent. Maar er zijn ook plekken waar de huizenprijzen juist licht dalen. Zoals de Zeeuwse eilanden, Zeeuws-Vlaanderen en Uden en omstreken.

De groei is eruit

In het laatste kwartaal zijn er wel minder woningen verkocht, namelijk maar 57 duizend. Dit is het gevolg van het weinige aanbod aan woningen. Er zijn het laatste kwartaal 8 procent minder woningen verkocht.

Menu