Onnodige NHG-kosten bij het oversluiten van een hypotheek

Banken brengen volgens Moneywise, een financiële vergelijkingswebsite, onnodig NHG-kosten in rekening bij klanten die overstappen van NHG-hypotheek. Dit blijkt uit een onderzoek dat de vergelijkingswebsite heeft gedaan.

Wat is een NHG-hypotheek?
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je verzekert dat je veilig leent. Met een NHG-hypotheek kan je er zeker van zijn dat je een verantwoorde en betaalbare hypotheek hebt met weinig risico. Zo wordt bijvoorbeeld de restschuld kwijtgescholden als je je huis voor minder geld dan het aankoopbedrag verkoopt. Als huizenkoper moet je wel aan enkele eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek.

Onnodige kosten
Banken brengen standaard 1% van het hypotheekbedrag in rekening bij het afsluiten van een NHG-hypotheek. Dit bedrag draagt de bank af aan het Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de NHG. Maar uit het onderzoek van Moneyou blijkt dat ditzelfde percentage ook in rekening wordt gebracht bij het oversluiten van een NHG-hypotheek. Zo zou je bij het oversluiten van een hypotheek van 200.000 euro 2.000 euro moeten betalen aan NHG-kosten. Volgens Moneywise is dit onnodig, want het is mogelijk om de bestaande NHG mee te nemen naar een andere bank. In sommige gevallen zou bij het oversluiten van een hypotheek €1,- aan NHG-kosten genoeg zijn.

De banken willen zekerheid
Bijna alle banken brengen opnieuw de 1% kosten in rekening omdat ze zichzelf  zo indekken. De garantie van het Waarborgfonds daalt ieder jaar waardoor de bank risico kan lopen. Door voor de nieuwe hypotheek opnieuw 1% aan kosten te vragen voorkomt de bank zo’n risico.

Maar volgens Moneywise is dit niet eerlijk tegenover huiseigenaren die hebben afgelost op hun hypotheek of waarbij hun woning inmiddels meer waard is dan de schuld. Want deze huiseigenaren zijn geen risico voor de bank, waardoor zij niet nog een keer de 1% aan NHG-kosten zouden moeten betalen.

Wil je meer weten over een NHG-hypotheek? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu