Onnodige NHG-kosten bij het oversluiten van een hypotheek

Banken brengen volgens Moneywise, een financiële vergelijkingswebsite, onnodig NHG-kosten in rekening bij klanten die overstappen van NHG-hypotheek. Dit blijkt uit een onderzoek dat de vergelijkingswebsite heeft gedaan.

Wat is een NHG-hypotheek?
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je verzekert dat je veilig leent. Met een NHG-hypotheek kan je er zeker van zijn dat je een verantwoorde en betaalbare hypotheek hebt met weinig risico. Zo wordt bijvoorbeeld de restschuld kwijtgescholden als je je huis voor minder geld dan het aankoopbedrag verkoopt. Als huizenkoper moet je wel aan enkele eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek.

Onnodige kosten
Banken brengen standaard 1% van het hypotheekbedrag in rekening bij het afsluiten van een NHG-hypotheek. Dit bedrag draagt de bank af aan het Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de NHG. Maar uit het onderzoek van Moneyou blijkt dat ditzelfde percentage ook in rekening wordt gebracht bij het oversluiten van een NHG-hypotheek. Zo zou je bij het oversluiten van een hypotheek van 200.000 euro 2.000 euro moeten betalen aan NHG-kosten. Volgens Moneywise is dit onnodig, want het is mogelijk om de bestaande NHG mee te nemen naar een andere bank. In sommige gevallen zou bij het oversluiten van een hypotheek €1,- aan NHG-kosten genoeg zijn.

De banken willen zekerheid
Bijna alle banken brengen opnieuw de 1% kosten in rekening omdat ze zichzelf  zo indekken. De garantie van het Waarborgfonds daalt ieder jaar waardoor de bank risico kan lopen. Door voor de nieuwe hypotheek opnieuw 1% aan kosten te vragen voorkomt de bank zo’n risico.

Maar volgens Moneywise is dit niet eerlijk tegenover huiseigenaren die hebben afgelost op hun hypotheek of waarbij hun woning inmiddels meer waard is dan de schuld. Want deze huiseigenaren zijn geen risico voor de bank, waardoor zij niet nog een keer de 1% aan NHG-kosten zouden moeten betalen.

Wil je meer weten over een NHG-hypotheek? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Menu