Naderende Onzekerheid voor Hypotheekaanvragers Richting 1 januari

Het Veranderende Hypotheeklandschap

Op jaarlijkse basis onthullen het Ministerie van Financiën en de Nationale Hypotheek Garantie rond 1 november de leennormen voor hypotheken in het nieuwe jaar. Hoewel er al enkele hints zijn gegeven, moeten hypotheekaanvragers nog anderhalve week wachten op de definitieve normen. Opvallend is dat de wijzigingen dit jaar aanzienlijker lijken dan in voorgaande jaren.

Impact op Diverse Consumentengroepen

Deze wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor verschillende consumentengroepen, waaronder potentiële huizenkopers, mensen in scheiding, en degenen die hun hypotheek willen verhogen. De goedkeuringsdatum van de hypotheekaanvraag door de geldverstrekker, doorgaans 4 tot 6 weken na de aanvraag, bepaalt welke leennormen van kracht zijn.

Timing is Alles: Bindende Offertes en Nieuwe Regels

Als de bindende offerte wordt uitgebracht in 2023, gelden de vastgestelde toetsnormen van dat jaar. Vanaf 1 januari 2024 zijn daarentegen de nieuwe regels van kracht. Vanwege de gebruikelijke drukte in december, gecombineerd met een lage bezetting tijdens de kerstvakantie, kan het voorkomen dat een hypotheekdossier niet meer in 2023, maar in 2024 wordt beoordeeld. Aanvragers doen er verstandig aan rekening te houden met deze drukte en extra spaargeld achter de hand te houden.

Anticiperen op Veranderingen: Belangrijkste Wijzigingen

1. Verwachte Verhoging NHG-grens

In 2024 wordt verwacht dat de NHG-grens wordt verhoogd van 405.000 euro naar ongeveer 440.000 euro. Hoewel de borgtochtprovisie naar verwachting op 0,6% blijft, kunnen deze veranderingen de dynamiek op de huizenmarkt beïnvloeden. Geldverstrekkers bieden al renteaanbiedingen op basis van de nieuwe NHG-normen vanaf begin december, maar de definitieve offerte moet in 2024 worden uitgebracht.

2. Invloed van Energielabel op Leencapaciteit

In 2024 gaat het energielabel van een woning de leencapaciteit van de aanvrager beïnvloeden. Bij betere energielabels kan een bedrag tot 50.000 euro worden opgeteld bij de leencapaciteit, terwijl bij lagere labels de leenruimte verkleint. Deze wijzigingen hebben vooral impact op consumenten die energieonzuinige woningen aanschaffen met een koopsom tussen 405.000 en 440.000 euro (NHG).

3. Toetsing van Studieschulden via DUO

De overheid wil voor het toetsen van studieschulden via DUO gaan aansluiten bij de actuele maandtermijn, wat een verandering betekent ten opzichte van het vaste percentage van de oorspronkelijke hoofdsom. Deze wijziging, gecombineerd met de verhoging van de DUO-rente, heeft gevolgen voor de maximale leencapaciteit.

Nederlandse huizen

Stijging Hypotheekrente en Economische Invloeden

Hoewel de vaste hypotheekrente sinds het begin van het jaar licht stijgt, is er recent een versnelling waarneembaar. Beleggers in staatsleningen voorzien een langere periode van hoge rentetarieven, en het stopzetten van het opkoopprogramma van de ECB beïnvloedt de kapitaalmarktrente. Deze ontwikkelingen leiden momenteel tot verhoogde rentetarieven bij hypotheekaanbieders. De Euribor, indicatie voor de variabele hypotheekrente, heeft eindelijk de grens van 4% doorbroken, het hoogste punt sinds 2008. Hoewel de ECB dit kwartaal geen verdere renteverhoging verwacht, blijft de situatie onderhevig aan economische ontwikkelingen.

Vooruitkijken met Zekerheid

Een volledig hypotheekaanvraagproces neemt doorgaans 2 tot 3 maanden in beslag, en de onzekerheid over de voor geldende hypotheeknormen kan variëren in de tienduizenden euro’s rond de jaarlijkse aanpassingsdatum van 1 januari. Om deze reden pleit de Hypotheekplatform voor vroegtijdige zekerheid in het aanvraagproces, waardoor aanvragers weten waar ze aan toe zijn en onverwachte problemen kunnen voorkomen.

Sabine Brem
28/11/2023
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!