Meer tijd voor omzetten hypotheek

Woningeigenaren die hun aflossingsvrije hypotheek willen omzetten naar een bankspaar- of beleggingshypotheek, krijgen daarvoor meer tijd. De termijn daarvoor wordt verlengd tot 1 april 2013. Oorspronkelijk kon dit alleen maar tot en met 31 december van dit jaar worden omgezet. Maar vrijwel alle geldverstrekkers en banken hadden hier geen capaciteit meer voor. Op aandringen van diverse partijen, waaronder vereniging Eigen Huis, is de termijn hiervoor verlengd.

Omdat veel woningen in waarde zijn gedaald en sommige eigenaren mogelijk met een restschuld kunnen blijven zitten, kan het verstandig zijn om een hypotheek met een stukje vermogensopbouw (ter aflossing) te nemen.

Overigens is het voor (gedeeltelijk) aflossen niet noodzakelijk om een hypotheek om te zetten. Ook op een aflossingsvrije hypotheek mag afgelost worden. Meestal is dit gebonden aan een maximum van 10% van de hoofdsom per jaar, maar afhankelijk van de rentehoogte en andere condities mag dit ook meer zijn. Wel kan een bankspaar hypotheek fiscaal voordeliger uitpakken.

Menu