Meer hypotheek bij verwachte loonstijging

Aspirant-kopers die redelijkerwijs kunnen verwachten dat zij op termijn in inkomen zullen stijgen, kunnen een hogere hypotheek krijgen. Dit voorstel is gedaan door minister Dijsselbloem (financiën) en Blok (wonen). De normen voor het afsluiten van een hypotheek zijn volgens hen te streng geworden en zij willen met dit voorstel vooral de starters die een goed inkomensperspectief hebben helpen.

Dit geldt overigens niet alleen voor starters, ook anderen die op een toekomstige inkomensstijging kunnen rekenen, bv. door een goede studie of specifieke eigenschappen, kunnen hiervan gebruik maken.

Nu kan men alleen nog een hogere hypotheek krijgen als vast staat dat het inkomen binnen zes maanden stijgt. Dit moet dan ook op papier gezet worden door de werkgever. In praktijk kwam dit nauwelijks voor terwijl starters vaak wel in korte tijd met hun loon stijgen.

Hoe een redelijke inkomensstijging wordt bepaald en over welke termijn zal per geval moeten worden bepaald. Dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren.

Menu