Meer goedkope huurwoningen in Amsterdam

De gemeente Amsterdam wilt de komende jaren meer betaalbare huurwoningen gaan bouwen. Tot 2025 zullen er 50.000 nieuwe woningen bijkomen in de stad. Daarvan zijn er 40.000 bedoeld voor de lage- en middeninkomens.

Einde aan de oude verdeling

Al jarenlang gold er in Amsterdam de regel dat 70 procent van de nieuwbouw werd bepaald door de marktprijzen. Maar dit wilt de gemeente niet langer. Voortaan zal 40 procent van de nieuwbouwwoningen goedkope sociale huurhuizen zijn en 40 procent middeldure huur en koophuizen. De overige 20 procent blijft over voor het dure segment. Wethouder Laurens Ivens vindt dat de ingreep nodig is om Amsterdam betaalbaar te houden. “Als we de prijzen aan de markt overlaten, is Amsterdam alleen nog bereikbaar voor mensen met geld.”

Arbeidskrachten krijgen voorrang

Amsterdam heeft een tekort aan bepaalde arbeidskrachten. Daarom wilt de stad onderzoeken of het mogelijk is om agenten, verplegers en onderwijzers voorrang te geven voor middeldure huurhuizen. Deze mensen verdienen vaak teveel voor sociale huurwoningen maar net te weinig om een huis te kunnen kopen in Amsterdam.

Menu