Meer duidelijkheid over nieuwe hypotheekvorm

Geleidelijk aan wordt duidelijk wat de inhoud is van de hypotheekmaatregel in het nieuwe woonakkoord. Nog steeds geldt de verplichting om de hypotheek in 30 jaar (annuïtair of lineair) af te lossen om voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Nieuw is de mogelijkheid van een tweede lening waarmee de maandlasten gedrukt kunnen worden. Deze lening begint op € 0,- en loopt langzaam op tot maximaal 50% van de hypotheeksom. Renteaftrek op deze tweede lening is niet mogelijk.

Het komt er waarschijnlijk op neer dat op het moment dat u de aflossing (en rente) van uw hypotheek betaalt, deze “tweede lening” gelijktijdig een bedrag naar u overmaakt. Hiermee worden uw maandlasten dus lager. De hoogte van bedrag wat naar u overgemaakt wordt zal ongeveer de helft van de aflossing bedragen.

Het voordeel is dus dat uw maandlasten lager worden, het nadeel is dat uw hypotheek niet volledig wordt afgelost. U blijft zitten met een restschuld van 50% van de oorspronkelijke hypotheeksom. In een grafiek ziet het er zo uit:

grafiek-hypotheeksom-en-tweede-lening-02-2013-2

De tweede lening wordt aan uw hypotheek gekoppeld en zal dus hetzelfde rentepercentage hebben als de hypotheek. Deze rente is echter niet fiscaal aftrekbaar. Doordat u gelijktijdig aflost en de helft daarvan terugkrijgt, zal de totale schuld in aanvang nooit hoger zijn dan het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Het risicoprofiel is enigszins vergelijkbaar met dat van een tot voor kort gebruikelijke hypotheekcombinatie van 50% banksparen en 50% aflossingsvrij.

Bij een hypotheek van €100.000 komt deze constructie in praktijk erop neer dat uw maandlasten over de gehele looptijd ca. €60 p/m lager uitvallen (bij €200.000 is het voordeel ca. €120 etc. etc.). Daar staat tegenover dat u dan wel eindigt met een restschuld van €50.000. Indien we ook nog rekening houden met een inflatie van 2% per jaar dan bedraagt de reële restschuld ongeveer €30.000. Afhankelijk van waar de banken straks mee komen kunt u straks dus kiezen uit een hypotheek die maar voor 50% wordt afgelost maar wel met €60 lagere maandlasten of een hypotheek die 100% aflost.

Maar u kunt deze tweede lening natuurlijk ook pas later aanwenden. In de eerste jaren betaalt u bij een annuïtaire lening voornamelijk rente. Het aflossingsgedeelte is dan nog vrij klein. Maar in de loop der jaren gaat u steeds meer aflossing betalen en minder rente. Daardoor kunt u steeds minder rente aftrekken en zullen uw netto maandlasten steeds hoger worden. Op dat moment zou u bv. de tweede lening in kunnen laten gaan om de netto maandlasten enigszins te drukken.

Wat in uw geval verstandig is hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Onze adviseurs kunnen u daarbij helpen om het voor u inzichtelijk te maken en vragen te beantwoorden.

Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu