Meer duidelijkheid over nieuwe hypotheekvorm

Geleidelijk aan wordt duidelijk wat de inhoud is van de hypotheekmaatregel in het nieuwe woonakkoord. Nog steeds geldt de verplichting om de hypotheek in 30 jaar (annuïtair of lineair) af te lossen om voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Nieuw is de mogelijkheid van een tweede lening waarmee de maandlasten gedrukt kunnen worden. Deze lening begint op € 0,- en loopt langzaam op tot maximaal 50% van de hypotheeksom. Renteaftrek op deze tweede lening is niet mogelijk.

Het komt er waarschijnlijk op neer dat op het moment dat u de aflossing (en rente) van uw hypotheek betaalt, deze “tweede lening” gelijktijdig een bedrag naar u overmaakt. Hiermee worden uw maandlasten dus lager. De hoogte van bedrag wat naar u overgemaakt wordt zal ongeveer de helft van de aflossing bedragen.

Het voordeel is dus dat uw maandlasten lager worden, het nadeel is dat uw hypotheek niet volledig wordt afgelost. U blijft zitten met een restschuld van 50% van de oorspronkelijke hypotheeksom. In een grafiek ziet het er zo uit:

grafiek-hypotheeksom-en-tweede-lening-02-2013-2

De tweede lening wordt aan uw hypotheek gekoppeld en zal dus hetzelfde rentepercentage hebben als de hypotheek. Deze rente is echter niet fiscaal aftrekbaar. Doordat u gelijktijdig aflost en de helft daarvan terugkrijgt, zal de totale schuld in aanvang nooit hoger zijn dan het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Het risicoprofiel is enigszins vergelijkbaar met dat van een tot voor kort gebruikelijke hypotheekcombinatie van 50% banksparen en 50% aflossingsvrij.

Bij een hypotheek van €100.000 komt deze constructie in praktijk erop neer dat uw maandlasten over de gehele looptijd ca. €60 p/m lager uitvallen (bij €200.000 is het voordeel ca. €120 etc. etc.). Daar staat tegenover dat u dan wel eindigt met een restschuld van €50.000. Indien we ook nog rekening houden met een inflatie van 2% per jaar dan bedraagt de reële restschuld ongeveer €30.000. Afhankelijk van waar de banken straks mee komen kunt u straks dus kiezen uit een hypotheek die maar voor 50% wordt afgelost maar wel met €60 lagere maandlasten of een hypotheek die 100% aflost.

Maar u kunt deze tweede lening natuurlijk ook pas later aanwenden. In de eerste jaren betaalt u bij een annuïtaire lening voornamelijk rente. Het aflossingsgedeelte is dan nog vrij klein. Maar in de loop der jaren gaat u steeds meer aflossing betalen en minder rente. Daardoor kunt u steeds minder rente aftrekken en zullen uw netto maandlasten steeds hoger worden. Op dat moment zou u bv. de tweede lening in kunnen laten gaan om de netto maandlasten enigszins te drukken.

Wat in uw geval verstandig is hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Onze adviseurs kunnen u daarbij helpen om het voor u inzichtelijk te maken en vragen te beantwoorden.

Sabine Brem
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!