Maximale hypotheek 2016 kan hoger óf lager uitvallen

Het maximale hypotheekbedrag wat een huizenkoper kan lenen in 2016 is ongeveer gelijk aan het hypotheekbedrag van dit jaar. Dat stelt het Nibud dat vandaag het advies voor de nieuwe hypotheeknormen bekend maakte. Toch kan de maximale hypotheek soms beduidend hoger óf lager uitvallen, afhankelijk van de situatie.

Het Nibud adviseert om de maximale hypotheek 2016 voor tweeverdieners te verhogen. Een aantal tweeverdieners gaat er inderdaad op vooruit maar gezamenlijke inkomens tot ca. €60.000 gaan juist iets naar beneden. Daarnaast adviseert het Nibud om het maximale hypotheekbedrag voor eenverdieners met inkomens lager dan 40.000 euro per jaar iets te verlagen in 2016.

Bereken hier je maximale hypotheek voor 2016

Het Nibud geeft de overheid elk jaar advies over de leennormen en dus de daaruit volgende maximale hypotheek. Voor het bepalen van de percentages voor 2016 heeft het Nibud onder andere rekening gehouden met het feit dat consumenten in 2016 een hypotheek mogen afsluiten tot maximaal 102% van de waarde van de koopwoning. Ook is de jaarlijkse beperking van de hypotheekrenteafrek met 0,5%-punt in de hoogste schrijf meegenomen, in 2016 gaat deze van 51 naar 50,5%. Daarnaast gaat het Nibud uit van een gemiddelde loonstijging van 1,4 procent.

Alleenstaanden met lager inkomen krijgen minder hypotheek
Het Nibud adviseert om het maximale hypotheekbedrag voor alleenstaanden met een inkomen lager dan €40.000 (maar hoger dan €20.000) iets te verlagen.

[small] Maximale hypotheek alleenstaande bij een rente van 2,25% en loonstijging van 1,4%[/small] [table “” not found /]

Tweede inkomen telt meer mee
Volgens het Nibud kunnen tweeverdieners meer lenen in 2016. Het tweede (laagste) inkomen mag dan voor 50% meetellen in plaats van 1/3e nu. Maar in het voorbeeld van het Nibud gaan gezamenlijke inkomens tot ca. €60.000 erop achteruit en dat geldt ook voor gezamenlijke inkomens hoger dan €140.000. Inkomens die daar tussen zitten gaan er inderdaad op vooruit.

[small] Maximale hypotheek meerpersoonshuishouden bij een rente van 2,25% en loonstijging van 1,4%[/small] [table “” not found /]
[small] Bron: Nibud 2016. Klik hier voor het hele Nibud rapport[/small]

[php snippet=7]
Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu