Maximale hypotheek 2016 kan hoger óf lager uitvallen

Het maximale hypotheekbedrag wat een huizenkoper kan lenen in 2016 is ongeveer gelijk aan het hypotheekbedrag van dit jaar. Dat stelt het Nibud dat vandaag het advies voor de nieuwe hypotheeknormen bekend maakte. Toch kan de maximale hypotheek soms beduidend hoger óf lager uitvallen, afhankelijk van de situatie.

Het Nibud adviseert om de maximale hypotheek 2016 voor tweeverdieners te verhogen. Een aantal tweeverdieners gaat er inderdaad op vooruit maar gezamenlijke inkomens tot ca. €60.000 gaan juist iets naar beneden. Daarnaast adviseert het Nibud om het maximale hypotheekbedrag voor eenverdieners met inkomens lager dan 40.000 euro per jaar iets te verlagen in 2016.

Bereken hier je maximale hypotheek voor 2016

Het Nibud geeft de overheid elk jaar advies over de leennormen en dus de daaruit volgende maximale hypotheek. Voor het bepalen van de percentages voor 2016 heeft het Nibud onder andere rekening gehouden met het feit dat consumenten in 2016 een hypotheek mogen afsluiten tot maximaal 102% van de waarde van de koopwoning. Ook is de jaarlijkse beperking van de hypotheekrenteafrek met 0,5%-punt in de hoogste schrijf meegenomen, in 2016 gaat deze van 51 naar 50,5%. Daarnaast gaat het Nibud uit van een gemiddelde loonstijging van 1,4 procent.

Alleenstaanden met lager inkomen krijgen minder hypotheek
Het Nibud adviseert om het maximale hypotheekbedrag voor alleenstaanden met een inkomen lager dan €40.000 (maar hoger dan €20.000) iets te verlagen.

[small] Maximale hypotheek alleenstaande bij een rente van 2,25% en loonstijging van 1,4%[/small] [table “” not found /]

Tweede inkomen telt meer mee
Volgens het Nibud kunnen tweeverdieners meer lenen in 2016. Het tweede (laagste) inkomen mag dan voor 50% meetellen in plaats van 1/3e nu. Maar in het voorbeeld van het Nibud gaan gezamenlijke inkomens tot ca. €60.000 erop achteruit en dat geldt ook voor gezamenlijke inkomens hoger dan €140.000. Inkomens die daar tussen zitten gaan er inderdaad op vooruit.

[small] Maximale hypotheek meerpersoonshuishouden bij een rente van 2,25% en loonstijging van 1,4%[/small] [table “” not found /]
[small] Bron: Nibud 2016. Klik hier voor het hele Nibud rapport[/small]

[php snippet=7]
Sabine Brem
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!