Lagere hypotheek door smartphone?

Ben je van plan om in 2017 een nieuw mobieltje aan te schaffen? Hou er dan rekening mee dat het voor een lagere hypotheek kan zorgen.

Minder hypotheek door mobieltje
Minder hypotheek door mobieltje

Sluit of verleng je na 1 mei 2017 een nieuw abonnement en krijg je daarbij een mooie smartphone, dan kan je minder lenen voor je woning als de waarde van het mobieltje groter is dan 250 euro.

Gratis is niet gratis
Een “gratis” telefoon is niet gratis, je betaalt hem gewoon af gedurende de looptijd van het contract. Voor een telefoon die los 600 euro kost, betaal je gedurende 24 maanden ca. 25 euro per maand in je abonnement. De AFM ziet dat als een lening die in 12 of 24 maanden wordt afbetaald.

Telecomaanbieders moeten voortaan de kosten voor het telefoonkrediet apart vermelden in reclames en op websites. Ook moet duidelijk worden wat de totale prijs van de telefoon en het abonnement is. Hiermee worden de prijzen van losse telefoons en die van apparaten met abonnement beter vergelijkbaar.

BKR
Vanaf 1 mei 2017 worden alle telefoonkredieten hoger dan 250 euro geregistreerd bij het BKR. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van je hypotheek. Een ‘telefoonlening’ van €15 per maand zorgt er al voor dat je €4.000 minder kunt lenen voor je hypotheek. En met €25 per maand loopt dit al op tot €7.000. Ouders die voor zichzelf en hun kinderen meerdere abonnementen pp een naam hebben staan zijn helemaal aan de beurt; het is dan mogelijk dat zij tienduizenden euro’s minder kunnen lenen.

Dus heb je een woning op het oog, denk dan goed na voordat je (eerst) een telefoonabonnement aanschaft.

Menu