Is de piek van de huizenmarkt bereikt?

Makelaarsvereniging NVM meldt dat er voor het eerst in vier jaar tijd minder huizen zijn verkocht. In het tweede kwartaal van 2017 werden er namelijk maar 56.900 huizen verkocht. Dit is 0,8 procent minder in vergelijking met 2016. Er staan momenteel ook minder huizen te koop en de huizenmarkt is erg krap. Zo is het aantal huizen dat te koop staat gedaald naar onder de 100.000. Het is voor het eerst in 13 jaar tijd dat dit aantal zo laag is.

Is de piek bereikt?

Of de piek van de woningmarkt bereikt is, is nog niet zeker. Want de gemiddelde verkoopprijs is nog steeds lager dan tijdens de piek in 2008. Maar momenteel willen mensen niet teveel te betalen voor een woning. In combinatie met een lager aanbod zorgt dit voor minder verkopen van koophuizen.

Niet overal minder verkopen

Niet in heel Nederland nemen de verkopen van koophuizen af. Het is vooral de Randstad, Groningen en Eindhoven waar deze ontwikkeling zich voordoet. In Lelystad, Arnhem, Duiven, Westervoort en regio Waalwijk worden juist meer huizen verkocht.

Er is meer nieuwbouw nodig

Voorzitter Jaarsma van de NVM blijft er maar op hameren dat het belangrijk is dat gemeenten en ontwikkelaars ervoor zorgen dat er meer nieuwbouwwoningen komen. Zo kan voorkomen worden dat de woningmarkt implodeert en de prijzen exploderen.

Menu