Hypotheekrente daalt sneller dan spaarrente

In de afgelopen 12 maanden daalde de hypotheekrente sneller dan de spaarrente. De hypotheekrente daalde met 0,6% en de spaarrente met 0,3%. De cijfers zijn afkomstig van De Nederlandsche Bank (DNB).

Huishoudens in Nederland kregen in mei 2015 gemiddeld 1,04% rentevergoeding op een eenvoudige spaarrekening (grootbanken geven momenteel ca. 0,8%). Voor nieuwe hypotheken bedroeg de gemiddelde rente 2,83%. T.o.v. april is de spaarrente met 0,02% gedaald en de hypotheekrente met 0,11%.

Nederlanders hadden in mei gezamenlijk bijna 300 miljard op eenvoudige spaarrekeningen staan. De rente daalt vanwege een lagere vraag naar financiering, het grote aanbod van spaargeld en de lage kosten van andere financieringsmogelijkheden. Er is kort gezegd minder vraag naar spaargeld.

Ook de rentevergoeding op langer vaststaand spaargeld, bv. deposito’s, is afgenomen. Gemiddeld ontving men 1,88% aan rente. Ca. 50 miljard is langer vastgezet en 60% kent een looptijd van een jaar.

De totale omvang van hypotheken bedraagt bijna 520 miljard met een gemiddelde rente van 4,16%. Ook hier neemt de rente af maar veel minder dan bij nieuwe hypotheken. Dat komt omdat bij een hypotheek de rente vaak voor langere tijd vaststaat.

Verschil hypotheekrente en spaarrente mei 2015
Verschil spaar- en hypotheekrente mei 2015 (c) DNB
Menu