Hogere kosten voor hypotheekadvies bij banken

De Rabobank heeft dit jaar de kosten voor een hypotheekadvies flink verhoogd waardoor de bank nu een gelijke prijs vraagt als de andere grootbanken. Hierdoor valt er te kiezen omdat het aanbod erg op elkaar lijkt. De drie grootbanken hebben samen meer dan de helft van de hypotheekmarkt in handen.

De klant betaalt voor een hypotheekadviesHypotheekadvies
In 2013 is het provisieverbod ingevoerd. Door deze regeling moet je nu zelf betalen voor een hypotheekadvies. Hiervoor waren de kosten versleuteld in de hypotheek zelf.

Een flinke toename in de prijs
De Rabobank was tot voor kort nog één van de goedkoopste van de drie grootbanken. Maar sinds 2017 zijn de tarieven voor hypotheekadvies bij de bank in sommige gevallen met wel 30% toegenomen. Het tarief voor een standaard hypotheekadvies, inclusief afsluitkosten, is verhoogd van €1750 naar €2000. De woordvoerder van de Rabobank spreekt van een inhaalslag: “De concurrentie heeft de tarieven al eerder verhoogd en dat hebben wij nu ook gedaan.”

Het klopt dat de andere grootbanken al eerder hun prijzen hebben verhoogd. In 2013 kon je voor een wijziging van de hypotheek bij scheiding nog voor €1200 terecht bij ING. Inmiddels is dat tarief met maar liefst 75% gestegen tot €2100. Bij de Rabobank betaal je hier momenteel €2150 voor. Als starter betaal je minder voor een hypotheekadvies en het afsluiten van een hypotheek. Bij de grootbanken ben je hiervoor tussen de €1500 en €1750 kwijt.

Uitleg toename
Fons de Bilde, voorzitter van de vereniging voor onafhankelijk financieel planners, verklaart de toename in de prijzen als volgt: „de banken waren in het begin nog onvoldoende ingesteld op de boodschap: u moet betalen. In het begin durfden ze dat niet, maar de marges moeten omhoog.” Door de lage rente en beperkingen aan koppelverkoop is er minder ruimte om na verkoop van de hypotheek op andere manieren te verdienen aan de klant, meent De Bilde.

Volgens de ABN AMRO is het niet slecht dat de tarieven zo erg op elkaar lijken. “Waarschijnlijk komen we steeds meer op het ware tarief uit, op de kostprijs. Advies mag niet meer in het product zelf zitten. Wij hebben als bank moeten leren om het echt uit te splitsen. Daar hadden alle banken tijd voor nodig.”

Kies voor een onafhankelijke adviseur
De Consumentenbond vindt de verhogingen teleurstellend. Zij adviseren dat je vooral aandacht moeten geven aan de hypotheekrente en de voorwaarden van de hypotheek. „Daar bieden banken en andere geldverstrekkers wel concurrerende tarieven”, aldus een woordvoerder. De Consumentenbond benadrukt bovendien dat adviseurs verbonden aan één bank vaak alleen een aanbod van die bank zullen doen en geen vergelijking zullen maken met concurrenten. Daarom is het verstandig om voor een goed hypotheekadvies een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu