Hogere kosten voor hypotheekadvies bij banken

De Rabobank heeft dit jaar de kosten voor een hypotheekadvies flink verhoogd waardoor de bank nu een gelijke prijs vraagt als de andere grootbanken. Hierdoor valt er te kiezen omdat het aanbod erg op elkaar lijkt. De drie grootbanken hebben samen meer dan de helft van de hypotheekmarkt in handen.

De klant betaalt voor een hypotheekadviesHypotheekadvies
In 2013 is het provisieverbod ingevoerd. Door deze regeling moet je nu zelf betalen voor een hypotheekadvies. Hiervoor waren de kosten versleuteld in de hypotheek zelf.

Een flinke toename in de prijs
De Rabobank was tot voor kort nog één van de goedkoopste van de drie grootbanken. Maar sinds 2017 zijn de tarieven voor hypotheekadvies bij de bank in sommige gevallen met wel 30% toegenomen. Het tarief voor een standaard hypotheekadvies, inclusief afsluitkosten, is verhoogd van €1750 naar €2000. De woordvoerder van de Rabobank spreekt van een inhaalslag: “De concurrentie heeft de tarieven al eerder verhoogd en dat hebben wij nu ook gedaan.”

Het klopt dat de andere grootbanken al eerder hun prijzen hebben verhoogd. In 2013 kon je voor een wijziging van de hypotheek bij scheiding nog voor €1200 terecht bij ING. Inmiddels is dat tarief met maar liefst 75% gestegen tot €2100. Bij de Rabobank betaal je hier momenteel €2150 voor. Als starter betaal je minder voor een hypotheekadvies en het afsluiten van een hypotheek. Bij de grootbanken ben je hiervoor tussen de €1500 en €1750 kwijt.

Uitleg toename
Fons de Bilde, voorzitter van de vereniging voor onafhankelijk financieel planners, verklaart de toename in de prijzen als volgt: „de banken waren in het begin nog onvoldoende ingesteld op de boodschap: u moet betalen. In het begin durfden ze dat niet, maar de marges moeten omhoog.” Door de lage rente en beperkingen aan koppelverkoop is er minder ruimte om na verkoop van de hypotheek op andere manieren te verdienen aan de klant, meent De Bilde.

Volgens de ABN AMRO is het niet slecht dat de tarieven zo erg op elkaar lijken. “Waarschijnlijk komen we steeds meer op het ware tarief uit, op de kostprijs. Advies mag niet meer in het product zelf zitten. Wij hebben als bank moeten leren om het echt uit te splitsen. Daar hadden alle banken tijd voor nodig.”

Kies voor een onafhankelijke adviseur
De Consumentenbond vindt de verhogingen teleurstellend. Zij adviseren dat je vooral aandacht moeten geven aan de hypotheekrente en de voorwaarden van de hypotheek. „Daar bieden banken en andere geldverstrekkers wel concurrerende tarieven”, aldus een woordvoerder. De Consumentenbond benadrukt bovendien dat adviseurs verbonden aan één bank vaak alleen een aanbod van die bank zullen doen en geen vergelijking zullen maken met concurrenten. Daarom is het verstandig om voor een goed hypotheekadvies een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Menu