Hogere kosten voor hypotheekadvies bij banken

De Rabobank heeft dit jaar de kosten voor een hypotheekadvies flink verhoogd waardoor de bank nu een gelijke prijs vraagt als de andere grootbanken. Hierdoor valt er te kiezen omdat het aanbod erg op elkaar lijkt. De drie grootbanken hebben samen meer dan de helft van de hypotheekmarkt in handen.

De klant betaalt voor een hypotheekadviesHypotheekadvies
In 2013 is het provisieverbod ingevoerd. Door deze regeling moet je nu zelf betalen voor een hypotheekadvies. Hiervoor waren de kosten versleuteld in de hypotheek zelf.

Een flinke toename in de prijs
De Rabobank was tot voor kort nog één van de goedkoopste van de drie grootbanken. Maar sinds 2017 zijn de tarieven voor hypotheekadvies bij de bank in sommige gevallen met wel 30% toegenomen. Het tarief voor een standaard hypotheekadvies, inclusief afsluitkosten, is verhoogd van €1750 naar €2000. De woordvoerder van de Rabobank spreekt van een inhaalslag: “De concurrentie heeft de tarieven al eerder verhoogd en dat hebben wij nu ook gedaan.”

Het klopt dat de andere grootbanken al eerder hun prijzen hebben verhoogd. In 2013 kon je voor een wijziging van de hypotheek bij scheiding nog voor €1200 terecht bij ING. Inmiddels is dat tarief met maar liefst 75% gestegen tot €2100. Bij de Rabobank betaal je hier momenteel €2150 voor. Als starter betaal je minder voor een hypotheekadvies en het afsluiten van een hypotheek. Bij de grootbanken ben je hiervoor tussen de €1500 en €1750 kwijt.

Uitleg toename
Fons de Bilde, voorzitter van de vereniging voor onafhankelijk financieel planners, verklaart de toename in de prijzen als volgt: „de banken waren in het begin nog onvoldoende ingesteld op de boodschap: u moet betalen. In het begin durfden ze dat niet, maar de marges moeten omhoog.” Door de lage rente en beperkingen aan koppelverkoop is er minder ruimte om na verkoop van de hypotheek op andere manieren te verdienen aan de klant, meent De Bilde.

Volgens de ABN AMRO is het niet slecht dat de tarieven zo erg op elkaar lijken. “Waarschijnlijk komen we steeds meer op het ware tarief uit, op de kostprijs. Advies mag niet meer in het product zelf zitten. Wij hebben als bank moeten leren om het echt uit te splitsen. Daar hadden alle banken tijd voor nodig.”

Kies voor een onafhankelijke adviseur
De Consumentenbond vindt de verhogingen teleurstellend. Zij adviseren dat je vooral aandacht moeten geven aan de hypotheekrente en de voorwaarden van de hypotheek. „Daar bieden banken en andere geldverstrekkers wel concurrerende tarieven”, aldus een woordvoerder. De Consumentenbond benadrukt bovendien dat adviseurs verbonden aan één bank vaak alleen een aanbod van die bank zullen doen en geen vergelijking zullen maken met concurrenten. Daarom is het verstandig om voor een goed hypotheekadvies een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Sabine Brem
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!