Hogere hypotheek voor tweeverdieners in 2017

Tweeverdieners kunnen voor 2017 een hogere hypotheek krijgen.

Dat blijkt uit het voorstel voor nieuwe hypotheekleningen 2017 van het ministerie van Financiën. Het (laagste) partnerinkomen mag dan voor 60% worden meegeteld in plaats van 50% nu. Deze aanpassing hebben we verwerkt in de maximale hypotheekberekening 2017.

Het effect is vooral merkbaar bij gezamenlijke inkomens tot €32.000 of boven de €57.000. Dat komt omdat daar de verschillen tussen de financieringspercentages het grootst zijn. Het hogere partnerinkomen kan er dan net voor zorgen dat er meer geleend kan worden. Overigens moeten de financieringspercentages voor 2017 nog bekend worden gemaakt, het valt dus niet te zeggen of je door deze maatregel daadwerkelijk meer kan lenen.

Ook wordt het mogelijk om meer te lenen als het noodzakelijk is voor woningverbetering (bv. herstellen van fundering of dak) mits de woning daardoor meer waard wordt en wordt het extra bedrag voor energieneutrale woningen verlaagd naar €25.000. Daarnaast zullen (zoals gebruikelijk) de inkomenscriteria worden aangepast maar dat wordt pas na Prinsjesdag bekend gemaakt.

Menu