Als starter is het momenteel erg moeilijk om je eigen huis te kunnen kopen. Dat is vervelend, want door de lage rente is het nu in de meeste gevallen juist goedkoper om een huis te kopen dan om een huis te huren. Maar helaas is het voor velen niet mogelijk om de stap naar een koophuis maken. De strengere hypotheekregels gooien flink wat roet in het eten. Want als starter heb je door deze regels veel spaargeld nodig voordat je een hypotheek kan afsluiten en veel jonge mensen hebben dit gewoonweg niet. Zeker in de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben starters het moeilijk.
De strengere hypotheekregels
Volgens Wim Flikweert, manager Hypotheken bij de ING, zijn er enkele hypotheekregels die het de starters moeilijk maken. “Zo is het bedrag dat je mag lenen nu sterk afhankelijk van je salaris, waardoor starters met een laag salaris maar weinig kunnen lenen. Ook is het niet meer mogelijk om méér geld te lenen dan de waarde van het koophuis.” En dan houdt het nog niet op met de regels, want er is ook een verplichte eigen bijdrage voor de kosten van het hypotheekadvies, de overdrachtsbelasting en de notaris. Dat allemaal terwijl de prijzen van koophuizen blijven stijgen. Kortom, het is momenteel zeker niet eenvoudig voor starters om een huis te kopen.
Het is erg moeilijk voor laaggeschoolde jongeren
Voor laaggeschoolde jongeren is het nog moeilijker. Hun salaris is vaak niet voldoende om een hypotheek af te sluiten. De gemiddelde koopprijs is momenteel 250.000, maar voor zo’n bedrag is het voor hen ingewikkeld om een hypotheek te krijgen. Onderzoeksbureau GFK heeft voor de Volksbank een onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat meer dan 90 procent van de jongeren graag een huis zou kopen, maar dat 70 procent verwacht dat het afsluiten van een hypotheek niet lukt.
Hulp van je ouders?
Als je geluk hebt dan helpen je ouders je een handje. Uit onderzoek van de ING blijkt dat ruim een derde van alle starters financiële hulp krijgt. Je ouders kunnen bijvoorbeeld garant staan, je geld schenken of je een lening verstrekken. Sommige geluksvogels erven een erfenis, wat je ook flink kan helpen bij het kopen van een huis.
Eigen gespaard geld
Maar als je geen financiële hulp krijgt zal je eerst flink wat geld moeten sparen voordat je een hypotheek kan aanvragen. Voor een woning van 250.000 euro heb je nu als koper 10.000 euro aan eigen geld nodig. Volgend jaar wordt dit verhoogd naar 12.500 euro. Dat is best veel geld vindt Flikweert: “Helemaal als je ook nog een eens hoge huur moet betalen. Jongeren hebben wel geleerd om te sparen, maar het houdt een keer op. Een meerderheid redt het gewoon niet. Als de hypotheekregels verder verscherpt worden, haken starters zo helemaal af.”
Wat zijn de oplossingen?
Wat is dan de beste oplossing volgens de hypotheekverstrekkers? Zij roepen het kabinet op om de mogelijkheden om te sparen voor een eigen woning te verbeteren. Dit zou kunnen via Bouwsparen. Dit is een initiatief waarbij het fiscaal voordelig is om te sparen voor een koophuis. Ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, is hier een voorstander van. “Bouwsparen bestaat al in Duitsland, Frankrijk en Denemarken, wij lopen hierin achter. Bouwsparen maakt het fiscaal mogelijk om vroeg geld opzij te leggen en om schenkingen mee te nemen. Dit zal starters zeker helpen.”
Flikweert van de ING vindt dat de nieuwe regering een brede visie moet ontwikkelen op wonen. “Het zal mensen niet lukken om nog meer geld in te brengen. Er moet meer worden gebouwd, maar ook de infrastructuur zal verbeterd moeten worden. Met een betere infrastructuur wordt het aantrekkelijker om verder weg te wonen, waar de woningen goedkoper zijn.” Boelhouwer vindt het ook erg belangrijk dat er meer gebouwd gaat worden. “Daar valt of staat alles mee”