Het kopen van een huis is steeds moeilijker voor starters

Als starter is het momenteel erg moeilijk om je eigen huis te kunnen kopen. Dat is vervelend, want door de lage rente is het nu in de meeste gevallen juist goedkoper om een huis te kopen dan om een huis te huren. Maar helaas is het voor velen niet mogelijk om de stap naar een koophuis maken. De strengere hypotheekregels gooien flink wat roet in het eten. Want als starter heb je door deze regels veel spaargeld nodig voordat je een hypotheek kan afsluiten en veel jonge mensen hebben dit gewoonweg niet. Zeker in de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben starters het moeilijk.

De strengere hypotheekregels
Volgens Wim Flikweert, manager Hypotheken bij de ING, zijn er enkele hypotheekregels die het de starters moeilijk maken. “Zo is het bedrag dat je mag lenen nu sterk afhankelijk van je salaris, waardoor starters met een laag salaris maar weinig kunnen lenen. Ook is het niet meer mogelijk om méér geld te lenen dan de waarde van het koophuis.” En dan houdt het nog niet op met de regels, want er is ook een verplichte eigen bijdrage voor de kosten van het hypotheekadvies, de overdrachtsbelasting en de notaris. Dat allemaal terwijl de prijzen van koophuizen blijven stijgen. Kortom, het is momenteel zeker niet eenvoudig voor starters om een huis te kopen.

Het is erg moeilijk voor laaggeschoolde jongeren
Voor laaggeschoolde jongeren is het nog moeilijker. Hun salaris is vaak niet voldoende om een hypotheek af te sluiten. De gemiddelde koopprijs is momenteel 250.000, maar voor zo’n bedrag is het voor hen ingewikkeld om een hypotheek te krijgen. Onderzoeksbureau GFK heeft voor de Volksbank een onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat meer dan 90 procent van de jongeren graag een huis zou kopen, maar dat 70 procent verwacht dat het afsluiten van een hypotheek niet lukt.

Hulp van je ouders?
Als je geluk hebt dan helpen je ouders je een handje. Uit onderzoek van de ING blijkt dat ruim een derde van alle starters financiële hulp krijgt. Je ouders kunnen bijvoorbeeld garant staan, je geld schenken of je een lening verstrekken. Sommige geluksvogels erven een erfenis, wat je ook flink kan helpen bij het kopen van een huis.

Eigen gespaard geld
Maar als je geen financiële hulp krijgt zal je eerst flink wat geld moeten sparen voordat je een hypotheek kan aanvragen. Voor een woning van 250.000 euro heb je nu als koper 10.000 euro aan eigen geld nodig. Volgend jaar wordt dit verhoogd naar 12.500 euro. Dat is best veel geld vindt Flikweert: “Helemaal als je ook nog een eens hoge huur moet betalen. Jongeren hebben wel geleerd om te sparen, maar het houdt een keer op. Een meerderheid redt het gewoon niet. Als de hypotheekregels verder verscherpt worden, haken starters zo helemaal af.”

Wat zijn de oplossingen?
Wat is dan de beste oplossing volgens de hypotheekverstrekkers? Zij roepen het kabinet op om de mogelijkheden om te sparen voor een eigen woning te verbeteren. Dit zou kunnen via Bouwsparen. Dit is een initiatief waarbij het fiscaal voordelig is om te sparen voor een koophuis. Ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, is hier een voorstander van. “Bouwsparen bestaat al in Duitsland, Frankrijk en Denemarken, wij lopen hierin achter. Bouwsparen maakt het fiscaal mogelijk om vroeg geld opzij te leggen en om schenkingen mee te nemen. Dit zal starters zeker helpen.”

Flikweert van de ING vindt dat de nieuwe regering een brede visie moet ontwikkelen op wonen. “Het zal mensen niet lukken om nog meer geld in te brengen. Er moet meer worden gebouwd, maar ook de infrastructuur zal verbeterd moeten worden. Met een betere infrastructuur wordt het aantrekkelijker om verder weg te wonen, waar de woningen goedkoper zijn.” Boelhouwer vindt het ook erg belangrijk dat er meer gebouwd gaat worden. “Daar valt of staat alles mee”

Sabine Brem
28/11/2023
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!