Het is krap op de huizenmarkt

Krapte op de woningmarkt

Als je op zoek bent naar een woning in Amsterdam weet je vast dat het momenteel erg moeilijk is om in de hoofdstad een woning te vinden. Want het is krap op de Amsterdamse woningmarkt. Volgens onderzoek van het statistiekbureau Calcasa is het aantal woningen dat te koop staat in Amsterdam de afgelopen drie jaar flink gedaald. Namelijk met bijna 63 procent.

Krapte in geheel Nederland
Maar deze ontwikkeling vindt niet alleen plaats in Amsterdam. Ook in de rest van Nederland is een daling te zien in het aantal woningen dat te koop staat, al is deze daling wel veel lager. Het aantal beschikbare woningen in geheel Nederland nam met 35 procent af. Ook blijkt uit het onderzoek van Calcasa dat woningen steeds korter te koop staan. In 2015 werd 90 procent van de Amsterdamse woningen binnen een jaar verkocht. In 2016 is dit percentage gestegen naar zelfs 95 procent.

Rotterdam is de koploper
Maar er is één stad die Amsterdam voorbij schiet en dat is Rotterdam. De stad is momenteel erg populair en de huizenprijzen stijgen hier sneller dan in de hoofdstad. De prijzen in Rotterdam stegen in 2016 met wel 12,4 procent. Maar de gemiddelde prijs voor een woning in Amsterdam is nog wel flink hoger dan in Rotterdam. Voor een appartement betaal je in Amsterdam gemiddeld 379 duizend euro terwijl je in Rotterdam voor een soortgelijk appartement gemiddeld de helft betaalt, namelijk 163 duizend euro.

Alleen Den Haag nog goedkoper

Als we de huidige woningprijzen vergelijken met de piek in de woningprijzen die plaatsvond in 2008 zien we dat in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht de prijzen inmiddels hoger zijn dan ze waren tijdens de piek in 2008. Alleen in de stad Den Haag zijn de prijzen nog steeds lager dan in 2008. Ook buiten de grote steden zijn de huizenprijzen nog lager dan tijdens de piek, gemiddeld zijn de huizen in de rest van Nederland nog steeds 10 procent goedkoper.

Mogelijkheden hypotheek
Nu het aanbod zo krap is en de prijzen stijgen is het goed om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden die je hebt qua hypotheek. Zo weet je waar je aan toe bent en kan je snel een bod doen op jouw droomhuis. Wij helpen je graag met een goed hypotheekadvies.

De stijging in de woningprijs ten opzichte van het jaar ervoor

Menu