Heb jij teveel boeterente betaald?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgesteld dat veel hypotheekverstrekkers een deel van hun klanten te veel boeterente in rekening hebben gebracht. Daarom moeten deze hypotheekaanbieders aan ongeveer tienduizenden klanten honderden euro’s terugbetalen. Dat is goed nieuws voor jou, als je recent van hypotheek bent veranderd, want wellicht krijg je geld terug van je hypotheekaanbieder.

Wat is de boeterente?
Momenteel is de hypotheekrente er laag. Daarom hebben veel huizenbezitters recent hun oude hypotheek ingeruild voor een nieuwe hypotheek met een lager rentetarief. In 2016 waren dit wel honderdduizend mensen. Het veranderen van hypotheek kan je als huiseigenaar al snel honderden euro’s rentelasten per maand besparen. Maar het oversluiten van een nieuwe hypotheek is niet gratis. Want de hypotheekverstrekkers lopen inkomsten mis als klanten naar een nieuwe hypotheek overstappen. Daarom mogen de hypotheekverstrekkers een schadevergoeding in rekening brengen. Dit is de boeterente.

Meer duidelijkheid
Het was nooit echt duidelijk hoe de boeterente door de hypotheekaanbieders werd berekend. Na onderzoek van het AFM blijkt dat er verschillende manieren werden gebruikt door de hypotheekverstrekkers. Maar daar is nu verandering in gekomen. Sinds 14 juli 2016 is er een nieuwe Europese richtlijn die stelt dat hypotheekaanbieders alleen hun werkelijke financiële nadeel mogen doorberekenen aan de klant.

Klanten krijgen geld terug
Het AFM heeft op 20 maart een leidraad gepubliceerd waarin staat uitgelegd hoe hypotheekverstrekkers dit bedrag moeten berekenen. En er is goed nieuws voor de mensen die een paar maanden geleden een nieuwe hypotheek hebben aangeschaft. De rekenmethode werkt met terugwerkende kracht. Hypotheekaanbieders moeten verplicht terugrekenen tot vorig jaar zomer en het teveel betaalde bedrag terugbetalen aan de klant. Het zou gaan om ongeveer 10.000 klanten die een bedrag terugkrijgen.

Menu