Fiscale boete voor aflossen van hypotheken vervalt

Heb je een (bank)spaar-, leven- of beleggingshypotheek en zou je graag je hypotheek willen oversluiten of aflossen? Dan is er goed nieuws, want vanaf 1 april dit jaar is dit mogelijk zonder dat de je een flinke boete krijgt van de Belastingdienst. Dit heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën woensdagavond bekend gemaakt.

De fiscale boete
Momenteel moet je inkomstenbelasting betalen over het spaar of beleggingsdepot dat aan de hypotheeklening is gekoppeld. En de bedragen zijn niet de minste, over beleggings- of spaarwinst betaal momenteel je als huiseigenaar wel 40,8 of 52 procent belasting. Deze boete is zo hoog omdat de fiscus eist dat dit soort hypotheken minimaal vijftien jaar onaangeroerd blijven. Maar dit is na 1 april niet meer het geval. boete hypotheek

Reden voor verandering
Het parlement heeft om deze regeling gevraagd want momenteel ontmoedigt de boete huiseigenaren met spaar- of beleggingshypotheken om van hypotheekvorm te veranderen of om de schuld sneller af te lossen. Het kabinet hoopt het aflossen van hypotheken nu juist te stimuleren. In 2008 waren er veel Nederlanders waren met hoge aflossingsvrije hypotheken die na 2008 flinke restschulden hadden. Dit soort situaties wil het kabinet in de toekomst voorkomen.

Niet alle obstakels zijn verdwenen
Als de fiscale boete vervalt zijn niet alle obstakels uit de weg om een spaar- of beleggingshypotheek op te zeggen. Want geldverstrekkers kunnen nog wel zelf een boete in rekening brengen als een van hun klanten zijn of haar hypotheek tijdens looptijd wijzigt. Woordvoerders van de Rabobank en de ING stellen beide dat het voor de meeste klanten hierom toch verstandiger blijft om hun spaarhypotheek voort te zetten. Want op lange termijn is dat vaak toch de snelste aflossing van de schuld. Een hypotheekadviseur kan je meer over de nieuwe regeling vertellen en je advies geven over wat het beste is in jouw situatie.

Menu