Familiehypotheken en hun Impact op Woningprijzen

Stijging Huizenprijzen Door Familiale Financiering

Een op de zes huiseigenaren in Nederland heeft naast hun hypotheek bij de bank ook geld geleend van familieleden om hun woning te kunnen kopen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zorgt deze praktijk voor een stijging van de huizenprijzen, wat als problematisch wordt beschouwd.

In het jaar 2020 maakten maar liefst 645.000 huiseigenaren gebruik van een ‘familiehypotheek’, wat neerkomt op een totaalbedrag van 70 miljard euro. Vaak fungeert deze lening als aanvulling op de hypotheek van de bank. In bijna de helft van de gevallen vormt de bijdrage van familie of vrienden echter minder dan 20 procent van het totale hypotheekbedrag.

Regels omtrent Familiehypotheken

Bij een familiehypotheek gelden dezelfde regels als bij hypotheekverstrekkingen door banken. Dit betekent dat de rente die betaald wordt marktconform moet zijn, vergelijkbaar met de rentetarieven die door banken worden gehanteerd. Echter, het opmerkelijke aspect is dat familieleden de rentebetalingen belastingvrij kunnen teruggeven, tot een maximum van 6.035 euro per jaar.

DNB merkt op dat huiseigenaren met een familiehypotheek vaak jonger zijn dan hun tegenhangers met enkel een bankhypotheek. Bovendien beschikken zij over een hoger vermogen en kopen ze duurdere woningen, met een gemiddelde prijs van 376.000 euro vergeleken met 326.000 euro. Dit hangt samen met het feit dat de ouders van deze huiseigenaren ook over meer vermogen beschikken, wat noodzakelijk is voor het verstrekken van dergelijke leningen.

ouders die kinderen helpen

Kritiek van DNB en Impact op Woningprijzen

DNB uit kritiek op de impact van familiehypotheken, waarbij zij waarschuwt dat het stapelen van deze leningen kan resulteren in overmatige schuldenlast voor huiseigenaren. Hierdoor lenen zij vaak meer dan de normen die zijn vastgesteld door budgetvoorlichter Nibud. Uiteindelijk ligt de totale hypotheeksom voor huiseigenaren met een familiehypotheek gemiddeld 100.000 euro hoger dan die van andere huiseigenaren.

Volgens DNB drijft de mogelijkheid om via familiehypotheken extra te lenen de woningprijzen op. Bovendien genieten huiseigenaren die via deze constructie extra lenen van meer hypotheekrenteaftrek, wat volgens DNB vooral bij vermogende individuen terechtkomt, wat niet in lijn is met het beoogde doel.

De toezichthouder dringt er bij banken op aan om scherper toezicht te houden op de afsluiting van familiehypotheken om te voorkomen dat mensen meer lenen dan de normen van het Nibud voorschrijven.

Schenkingen bij Aankoop van een Huis

Naast leningen van familie en vrienden wordt er vaak ook geld geschonken voor de aankoop van een huis. In de afgelopen jaren kon dit belastingvrij tot 100.000 euro, waarmee ouders hun kinderen hielpen om een eigen woning te verwerven en tegelijkertijd schenk- of erfbelasting wisten te vermijden. In 2020 werd voor een totaalbedrag van 700 miljoen euro geschonken via deze ‘jubeltonnen’.

Sabine Brem
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!