De prijzen van koopwoningen blijven stijgen

De Nederlandse koopwoningen blijven maar duurder worden. Dit is al een tijdje aan de gang, maar door de dalende hypotheekrentes viel het eindresultaat huiseigenaren uiteindelijk nog mee. Maar inmiddels daalt de rente niet meer en de prijzen van koopwoningen blijven wel stijgen. Met als gevolg hogere maandlasten. Als je momenteel een huis koopt heb je veel hogere maandlasten dan jaren geleden.

De stijgende prijzen van koopwoningen

De prijzen blijven stijgen omdat de vraag naar woningen hoog is en er weinig aanbod is. Inmiddels geef je als starter ongeveer 23% van je inkomen uit aan hypotheeklasten. De betaalbaarheid van de Nederlandse koopwoningen neem steeds meer af. Maar de Nederlandse koopwoningen zijn gelukkig nog niet zo duur als in de periode net voor de kredietcrisis. Toen gaf je als starter wel 27% van je inkomen uit aan hypotheeklasten.

Toekomst voorspellingen

Het ING Economisch Bureau voorspelt dat de huizenprijzen dit jaar met wel 7% zullen stijgen. Voor volgend jaar voorspellen ze een stijging van 5%. Er zijn verschillende ontwikkelingen die een effect kunnen hebben op de Nederlandse huizenprijzen. Zo kan het rentebeleid van de Europese Centrale Bank een grote invloed hebben, maar ook de beslissingen van het komende kabinet.

Menu