De hypotheekrentes zijn momenteel stabiel

De Nederlandse hypotheekrentes nemen al een langere tijd af. Tussen 2012 en 2016 namelijk wel met twee procentpunten. In de periode van januari 2002 t/m oktober 2016 is de gemiddelde hypotheekrente van Nederlandse banken bijna gehalveerd. Maar de Nederlandse Bank maakt bekend dat deze snelle daling inmiddels is gestopt.

Stabiele hypotheekrentes

De hypotheekrentes dalen niet meer als in de vorige jaren en zijn momenteel stabiel. In hypotheekrentes stabieloktober 2016 was de gemiddelde Nederlandse hypotheekrente 2,4 procent en in juni 2017 was deze 2,41 procent. Bijna gelijk aan elkaar dus. De gemiddelde hypotheekrente van heel Europa is zelfs weer licht gestegen.

Meer rentevaste periodes

Er zijn momenteel veel Nederlanders die hun hypotheekrente voor een langere periode hebben vastgezet omdat de rente de laatste tijd relatief erg laag is. In 2016 en 2017 heeft gemiddeld driekwart van de mensen die een nieuwe hypotheek hebben afgesloten dit gedaan, met een rentevaste periode van meer dan vijf jaar. In de periode van 2012 t/m 2015 had slechts de helft van de nieuwe hypotheken zo’n rentevaste periode. Uit de groei van het aantal hypotheken met rentevaste periode blijkt dat de Nederlandse hypotheekaanvragers momenteel verwachten dat de rente binnenkort weer zal gaan stijgen.

De hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens

De totale hypotheekschuld die Nederlandse huishoudens in juni 2017 open hadden staan bij alle banken is wel € 521 miljard. Dit is 0,4 procent meer dan de totale hypotheekschuld van juni 2017. De laatste maanden worden er dan ook steeds meer hypotheken verstrekt door banken.

Menu