De huurprijzen zijn in 2016 flink gestegen

De huur per vierkante meter van woningen in de vrije sector is vorig jaar met wel 7,9 procent gestegen. De prijs voor een huurwoning was in 2016 gemiddeld 10,47 euro per vierkante meter. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) hebben dit bekend gemaakt.

Het zijn vooral de kleinere appartementen waarvan de huur duurder is geworden. De huurprijzen van appartementen in grote steden zoals Amsterdam steeg vorig jaar met wel 9,5 procent. Dit is veel in vergelijking met de toename van de huur voor woonhuizen. De gemiddelde huurprijs van woonhuizen steeg maar met 2,1 procent.

Verschillen per provincie
In de provincie Utrecht stegen de huurprijzen zelf met bijna 20%. Hier kostte in 2016 een vierkante meter gemiddeld 12,25 euro per maand. Wat ook opvalt is dat de huurprijzen in Zuid-Holland redelijk stabiel zijn gebleven. In Den Haag is zelfs sprake van een lichte daling in de gemiddelde huurprijs.

Te weinig aanbod huurwoningen
Volgens de NVM en VGM NL groeit het aanbod van huurwoningen in het middensegment niet hard genoeg. Hierdoor worden de prijzen in de vrije sector steeds hoger wat het steeds moeilijker maakt voor mensen uit het middensegment om een huurwoning uit de vrije sector te betalen. Ook zijn er weinig andere opties, want huishoudens met een middeninkomen verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en hebben ook niet altijd de optie om een huis te kopen. Vooral in de grote steden is er een flink tekort aan huurwoningen en is er een grote behoefte aan meer aanbod.

Volgens Eric Verwey van VGM NL is er jaren lang te weinig geïnvesteerd in de vrije huursector. Inmiddels wordt er meer geïnvesteerd, in de komende vier jaar zullen er naar verwachting 25.000 nieuwe huurwoningen bijkomen in de vrije sector. Maar volgens VGM NL en NVM is dit lang niet voldoende.

Kopen is aantrekkelijker
Het kopen van een woning is meestal voordeliger dan het huren van een woning. Zeker nu de prijzen van huurwoningen zo snel toenemen. Wil je weten of je beter een woning kan huren of kopen? Wij vertellen je op deze pagina meer over.

Sabine Brem
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!