De huurprijzen zijn in 2016 flink gestegen

De huur per vierkante meter van woningen in de vrije sector is vorig jaar met wel 7,9 procent gestegen. De prijs voor een huurwoning was in 2016 gemiddeld 10,47 euro per vierkante meter. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) hebben dit bekend gemaakt.

Het zijn vooral de kleinere appartementen waarvan de huur duurder is geworden. De huurprijzen van appartementen in grote steden zoals Amsterdam steeg vorig jaar met wel 9,5 procent. Dit is veel in vergelijking met de toename van de huur voor woonhuizen. De gemiddelde huurprijs van woonhuizen steeg maar met 2,1 procent.

Verschillen per provincie
In de provincie Utrecht stegen de huurprijzen zelf met bijna 20%. Hier kostte in 2016 een vierkante meter gemiddeld 12,25 euro per maand. Wat ook opvalt is dat de huurprijzen in Zuid-Holland redelijk stabiel zijn gebleven. In Den Haag is zelfs sprake van een lichte daling in de gemiddelde huurprijs.

Te weinig aanbod huurwoningen
Volgens de NVM en VGM NL groeit het aanbod van huurwoningen in het middensegment niet hard genoeg. Hierdoor worden de prijzen in de vrije sector steeds hoger wat het steeds moeilijker maakt voor mensen uit het middensegment om een huurwoning uit de vrije sector te betalen. Ook zijn er weinig andere opties, want huishoudens met een middeninkomen verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en hebben ook niet altijd de optie om een huis te kopen. Vooral in de grote steden is er een flink tekort aan huurwoningen en is er een grote behoefte aan meer aanbod.

Volgens Eric Verwey van VGM NL is er jaren lang te weinig geïnvesteerd in de vrije huursector. Inmiddels wordt er meer geïnvesteerd, in de komende vier jaar zullen er naar verwachting 25.000 nieuwe huurwoningen bijkomen in de vrije sector. Maar volgens VGM NL en NVM is dit lang niet voldoende.

Kopen is aantrekkelijker
Het kopen van een woning is meestal voordeliger dan het huren van een woning. Zeker nu de prijzen van huurwoningen zo snel toenemen. Wil je weten of je beter een woning kan huren of kopen? Wij vertellen je op deze pagina meer over.

Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu