De huurprijzen zijn in 2016 flink gestegen

De huur per vierkante meter van woningen in de vrije sector is vorig jaar met wel 7,9 procent gestegen. De prijs voor een huurwoning was in 2016 gemiddeld 10,47 euro per vierkante meter. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) hebben dit bekend gemaakt.

Het zijn vooral de kleinere appartementen waarvan de huur duurder is geworden. De huurprijzen van appartementen in grote steden zoals Amsterdam steeg vorig jaar met wel 9,5 procent. Dit is veel in vergelijking met de toename van de huur voor woonhuizen. De gemiddelde huurprijs van woonhuizen steeg maar met 2,1 procent.

Verschillen per provincie
In de provincie Utrecht stegen de huurprijzen zelf met bijna 20%. Hier kostte in 2016 een vierkante meter gemiddeld 12,25 euro per maand. Wat ook opvalt is dat de huurprijzen in Zuid-Holland redelijk stabiel zijn gebleven. In Den Haag is zelfs sprake van een lichte daling in de gemiddelde huurprijs.

Te weinig aanbod huurwoningen
Volgens de NVM en VGM NL groeit het aanbod van huurwoningen in het middensegment niet hard genoeg. Hierdoor worden de prijzen in de vrije sector steeds hoger wat het steeds moeilijker maakt voor mensen uit het middensegment om een huurwoning uit de vrije sector te betalen. Ook zijn er weinig andere opties, want huishoudens met een middeninkomen verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en hebben ook niet altijd de optie om een huis te kopen. Vooral in de grote steden is er een flink tekort aan huurwoningen en is er een grote behoefte aan meer aanbod.

Volgens Eric Verwey van VGM NL is er jaren lang te weinig geïnvesteerd in de vrije huursector. Inmiddels wordt er meer geïnvesteerd, in de komende vier jaar zullen er naar verwachting 25.000 nieuwe huurwoningen bijkomen in de vrije sector. Maar volgens VGM NL en NVM is dit lang niet voldoende.

Kopen is aantrekkelijker
Het kopen van een woning is meestal voordeliger dan het huren van een woning. Zeker nu de prijzen van huurwoningen zo snel toenemen. Wil je weten of je beter een woning kan huren of kopen? Wij vertellen je op deze pagina meer over.

Menu