De huizenprijzen stijgen ook in het buitenland

Inmiddels stijgen de Nederlandse huizenprijzen al een tijdje, maar ook in andere landen is dit het geval. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. In bijna alle Europese landen zijn de huizenprijzen het eerste kwartaal van 2017 gestegen in vergelijking met 2016.

Hogere huizenprijzen in Europa

De landen waar de huizenprijzen het snelst toenamen zijn IJsland, Tjechië en Noorwegen. In IJsland waren de prijzen van koophuizen wel 16,3 procent duurder dan vorig jaar. Nederland staat op een twaalfde plek met een stijging van 6,1 procent.

Maar het is niet alleen het noorden van Europa waar de huizenprijzen toenemen. Ook in zuid-Europa is dit het geval.  Zo zijn de gemiddelde huizenprijzen in Portugal de eerste drie maanden van 2017 met wel 7,9 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook in Spanje waar lang economische crisis was krabbelt de huizenmarkt langzaamaan op. Hier waren de huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar 5,3 procent hoger.

Gevolgen van hogere huizenprijzen

De meeste mensen zien het als positief nieuws als de huizenprijzen stijgen. Dat betekent namelijk dat het goed gaat met de economie. Het nadeel van de hogere huizenprijzen is wel dat het moeilijker wordt voor starters om een hypotheek te verkrijgen.

Menu