De effecten van het provisieverbod volgens hypotheekadviseurs

Uit onderzoek van Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) blijkt dat erkend hypotheekadviseurs vinden dat het provisieverbod positieve en negatieve gevolgen heeft. Het provisieverbod is een regeling die in 2013 is ingevoerd. Hierdoor betaal je als klant de kosten voor een hypotheekadvies rechtstreeks aan de hypotheekadviseur. Hiervoor waren de kosten versleuteld in de hypotheek zelf. Hypotheekadvies

Financieel advies van hogere kwaliteit
Een positief effect van het provisieverbod is volgens de Erkend Hypotheekadviseurs dat de kwaliteit van hypotheekadvies is verbeterd. “Het provisieverbod heeft voor een verandering gezorgd in de cultuur van de financiële dienstverlening. Waardoor het financieel advies beter is geworden.”

Inzicht bij de klanten
Een ander positief effect van het provisieverbod volgens de Erkend Hypotheekadviseurs, is dat je als klant nu een beter inzicht hebt in de prijs van een hypotheekadvies. Je weet van tevoren precies wat de kosten van een hypotheekadvies zal zijn. Ook is het nu duidelijk dat een hypotheekadvies niet gratis is.

Het gedrag van de aanbieders
Waar de Erkend hypotheekadviseurs zich wel aan storen is het gedrag van de aanbieders van hypotheken. Want de prijzen van hun producten zijn niet lager geworden en zijn in sommige gevallen zelfs verhoogd. Omdat hun provisie door het provisieverbod is weggevallen hadden de adviseurs wel verwacht dat de prijzen zouden dalen. Volgens 42% van de adviseurs is dit niet het geval.

Menu