De bijleenregeling, wat is dat precies?

Ga je binnenkort verhuizen en heb je je vorige huis verkocht met overwaarde? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling.

Bijleenregeling hypotheek
De overwaarde
De overwaarde is het positieve verschil tussen de waarde van je oude woning en het oude hypotheekbedrag. Dit kan ontstaan omdat je het oude huis voor een hogere prijs dan de aanschafprijs hebt verkocht, of omdat je tussentijds hebt afgelost. De overwaarde wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd.

De bijleenregeling
De bijleenregeling is een belastingmaatregel die in 2004 is ingevoerd. Door de bijleenregeling mag er geen hypotheekrente meer worden afgetrokken over de overwaarde. Daarom is het verstandig om je overwaarde mee te nemen naar de nieuwe hypotheek. Dit klinkt misschien ingewikkeld. We maken het je duidelijk aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld :
Stel, je hebt je oude woning voor een hogere prijs verkocht. Hierdoor heb je een overwaarde van €25.000. De nieuwe woning die je koopt kost €200.000. Door de bijleenregeling is de maximale hypotheek met rente-aftrek dan €175.000. Als je de overwaarde meeneemt gaat de €25.000 van de €200.000 af waardoor de hypotheek €175.000 wordt. Van die hypotheek is de rente dan geheel aftrekbaar.

Overwaarde verzilveren
Je kunt er ook voor kiezen om de overwaarde niet mee te nemen naar de hypotheek voor het nieuwe huis. Dan verzilver je de overwaarde. Je kunt de €25.000 wellicht gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe auto te kopen. In dat geval zal je een hypotheek voor €200.000 moeten afsluiten. Door de bijleenregeling is maar €175.000 van deze hypotheek rente-aftrekbaar. Want over de €25.000, wat overwaarde is, is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Het mag dus wel maar je betaalt dan relatief veel rente. In dat geval is bruto dus netto..

Ga je verhuizen en heb je overwaarde op je hypotheek? Dan is het goed om te bedenken wat je hiermee gaat doen. Neem contact met ons op voor persoonlijk hypotheekadvies op dit gebied.

Sabine Brem
28/11/2023
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!