De bijleenregeling, wat is dat precies?

Ga je binnenkort verhuizen en heb je je vorige huis verkocht met overwaarde? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling.

Bijleenregeling hypotheek
De overwaarde
De overwaarde is het positieve verschil tussen de waarde van je oude woning en het oude hypotheekbedrag. Dit kan ontstaan omdat je het oude huis voor een hogere prijs dan de aanschafprijs hebt verkocht, of omdat je tussentijds hebt afgelost. De overwaarde wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd.

De bijleenregeling
De bijleenregeling is een belastingmaatregel die in 2004 is ingevoerd. Door de bijleenregeling mag er geen hypotheekrente meer worden afgetrokken over de overwaarde. Daarom is het verstandig om je overwaarde mee te nemen naar de nieuwe hypotheek. Dit klinkt misschien ingewikkeld. We maken het je duidelijk aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld :
Stel, je hebt je oude woning voor een hogere prijs verkocht. Hierdoor heb je een overwaarde van €25.000. De nieuwe woning die je koopt kost €200.000. Door de bijleenregeling is de maximale hypotheek met rente-aftrek dan €175.000. Als je de overwaarde meeneemt gaat de €25.000 van de €200.000 af waardoor de hypotheek €175.000 wordt. Van die hypotheek is de rente dan geheel aftrekbaar.

Overwaarde verzilveren
Je kunt er ook voor kiezen om de overwaarde niet mee te nemen naar de hypotheek voor het nieuwe huis. Dan verzilver je de overwaarde. Je kunt de €25.000 wellicht gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe auto te kopen. In dat geval zal je een hypotheek voor €200.000 moeten afsluiten. Door de bijleenregeling is maar €175.000 van deze hypotheek rente-aftrekbaar. Want over de €25.000, wat overwaarde is, is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Het mag dus wel maar je betaalt dan relatief veel rente. In dat geval is bruto dus netto..

Ga je verhuizen en heb je overwaarde op je hypotheek? Dan is het goed om te bedenken wat je hiermee gaat doen. Neem contact met ons op voor persoonlijk hypotheekadvies op dit gebied.

Menu