CDA tegen strengere hypotheekregels voor starters

De Eerste Kamer fractie van het CDA dreigt de woningmarkt plannen van het kabinet te blokkeren. Zij zijn het niet eens met de beperking van de hypotheekrenteaftrek voor starters, de huurverhogingen en de extra heffing voor woningcorporaties.

Het CDA wil dat starters op de woningmarkt niet langer verplicht worden om hun hypotheek in 30 jaar af te lossen. Dit zou alleen maar tot extra kosten leiden en de doorstroom belemmeren. De helft aflossen zou volgens het CDA voldoende zijn. Wel vervalt de renteaftrek na 30 jaar. Minister van Wonen Stef Blok (VVD) heeft al laten weten het CDA hierin tegemoet te komen.

Ook is het CDA tegen de verhuurdersheffing (€2,1 mld) die vooral door woningcorporaties moet worden opgebracht. Het CDA vreest dat hierdoor investeringen in (nieuwbouw)woningen en in de bouw worden opgeschort. Het CDA zal tevens tegen de huurverhoging voor scheefwoners stemmen als het kabinet geen concessies doet.

Don. 7-02-2013. Het kabinet gaat zijn plannen voor de woningmarkt opnieuw bekijken. Dat hebben minister Dijsselbloem en minister Blok in een overleg met het CDA toegezegd. Het CDA verzet zich vooral tegen verhuurdersheffing van 2,1 miljard die de woningcorporaties moeten ophoesten en tegen de nieuwe hypotheekregels.

Menu