Blijft de gekte op de huizenmarkt doorgaan?

Als hypotheekadviseurs houden we de woningmarkt nauw in de gaten. En het gaat momenteel erg goed met de huizenmarkt. Er is een grote vraag naar woningen en er worden veel woningen verkocht. Vooral in de grote steden in de randstad rijzen de prijzen. De situatie in Amsterdam en nabij liggend Amstelveen is zelfs redelijk overspannen. Ook in Rotterdam, waar het tot voor kort rustig was op de woningmarkt, loopt de druk op de woningmarkt op. Het aantal verkochte woningen bereikte vorig jaar een record

Huizenprijzen stijgen randstad
Krapte op de woningmarkt in de randstad

Afname van de vraag
Maar volgende de Nederlandse Bank is de gekte op de huizenmarkt inmiddels wel over zijn hoogtepunt heen. De verwachting is dat de vraag volgend jaar weer wat zal afnemen. De afname van de vraag naar woningen is een positieve ontwikkeling volgens DNB, want te snel oplopende huizenprijzen kunnen op oververhitting van de huizenmarkt wijzen. Dit was in 2008 het geval, waarna de markt jaren heeft stilgestaan.

Inhaalslag op de huizenmarkt
De NVM, de brancheorganisatie van makelaars, is hier niet mee eens. De NVM meent dat de groei die je momenteel ziet in de huizenmarkt geen teken is van oververhitting, maar juist van een inhaalslag. De huizenmarkt heeft de laatste jaren stilgestaan en heeft daardoor nu wat in te halen. De NVM voorspelt ook dat de inhaalslag dit jaar nog doorgaat, maar dat de groei volgend jaar zal afnemen.

Ook de Vereniging eigen Huis (VEH), een belangenorganisatie voor huizenbezitters, maakt zich geen zorgen over een zeepbel. ,,De krapte op de huizenmarkt speelt vooral in de Randstad. Daar, met name in de grote steden, moet worden bijgebouwd. Maar buiten de Randstad is de markt redelijk ontspannen”, zegt Hans André de la Porte van VEH.

Maatregelen overheid hypotheken
De overheid heeft de laatste jaren nieuwe regels ingesteld om te voorkomen dat mensen te diepe schulden creëren. Zo zijn de eisen voor het lenen van een groot bedrag strenger geworden. Ook is het verplicht geworden om af te lossen op je hypotheek, zodat jouw schuld afneemt. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over deze maatregelen en de consequenties voor jouw situatie.

De verwachting van de VEH is dat de hypotheekrente weer zal stijgen, wat het maximale hypotheekbedrag zal verlagen. Met als gevolg dat de huizenprijzen zullen afnemen omdat men een lagere hypotheek kan afsluiten. Dit zal de oververhitting van de woningmarkt tegengaan.

 

Sabine Brem
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is.
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!