Blijft de gekte op de huizenmarkt doorgaan?

Als hypotheekadviseurs houden we de woningmarkt nauw in de gaten. En het gaat momenteel erg goed met de huizenmarkt. Er is een grote vraag naar woningen en er worden veel woningen verkocht. Vooral in de grote steden in de randstad rijzen de prijzen. De situatie in Amsterdam en nabij liggend Amstelveen is zelfs redelijk overspannen. Ook in Rotterdam, waar het tot voor kort rustig was op de woningmarkt, loopt de druk op de woningmarkt op. Het aantal verkochte woningen bereikte vorig jaar een record

Huizenprijzen stijgen randstad

Krapte op de woningmarkt in de randstad

Afname van de vraag
Maar volgende de Nederlandse Bank is de gekte op de huizenmarkt inmiddels wel over zijn hoogtepunt heen. De verwachting is dat de vraag volgend jaar weer wat zal afnemen. De afname van de vraag naar woningen is een positieve ontwikkeling volgens DNB, want te snel oplopende huizenprijzen kunnen op oververhitting van de huizenmarkt wijzen. Dit was in 2008 het geval, waarna de markt jaren heeft stilgestaan.

Inhaalslag op de huizenmarkt
De NVM, de brancheorganisatie van makelaars, is hier niet mee eens. De NVM meent dat de groei die je momenteel ziet in de huizenmarkt geen teken is van oververhitting, maar juist van een inhaalslag. De huizenmarkt heeft de laatste jaren stilgestaan en heeft daardoor nu wat in te halen. De NVM voorspelt ook dat de inhaalslag dit jaar nog doorgaat, maar dat de groei volgend jaar zal afnemen.

Ook de Vereniging eigen Huis (VEH), een belangenorganisatie voor huizenbezitters, maakt zich geen zorgen over een zeepbel. ,,De krapte op de huizenmarkt speelt vooral in de Randstad. Daar, met name in de grote steden, moet worden bijgebouwd. Maar buiten de Randstad is de markt redelijk ontspannen”, zegt Hans André de la Porte van VEH.

Maatregelen overheid hypotheken
De overheid heeft de laatste jaren nieuwe regels ingesteld om te voorkomen dat mensen te diepe schulden creëren. Zo zijn de eisen voor het lenen van een groot bedrag strenger geworden. Ook is het verplicht geworden om af te lossen op je hypotheek, zodat jouw schuld afneemt. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over deze maatregelen en de consequenties voor jouw situatie.

De verwachting van de VEH is dat de hypotheekrente weer zal stijgen, wat het maximale hypotheekbedrag zal verlagen. Met als gevolg dat de huizenprijzen zullen afnemen omdat men een lagere hypotheek kan afsluiten. Dit zal de oververhitting van de woningmarkt tegengaan.

 

Menu