Blijft de gekte op de huizenmarkt doorgaan?

Als hypotheekadviseurs houden we de woningmarkt nauw in de gaten. En het gaat momenteel erg goed met de huizenmarkt. Er is een grote vraag naar woningen en er worden veel woningen verkocht. Vooral in de grote steden in de randstad rijzen de prijzen. De situatie in Amsterdam en nabij liggend Amstelveen is zelfs redelijk overspannen. Ook in Rotterdam, waar het tot voor kort rustig was op de woningmarkt, loopt de druk op de woningmarkt op. Het aantal verkochte woningen bereikte vorig jaar een record

Huizenprijzen stijgen randstad

Krapte op de woningmarkt in de randstad

Afname van de vraag
Maar volgende de Nederlandse Bank is de gekte op de huizenmarkt inmiddels wel over zijn hoogtepunt heen. De verwachting is dat de vraag volgend jaar weer wat zal afnemen. De afname van de vraag naar woningen is een positieve ontwikkeling volgens DNB, want te snel oplopende huizenprijzen kunnen op oververhitting van de huizenmarkt wijzen. Dit was in 2008 het geval, waarna de markt jaren heeft stilgestaan.

Inhaalslag op de huizenmarkt
De NVM, de brancheorganisatie van makelaars, is hier niet mee eens. De NVM meent dat de groei die je momenteel ziet in de huizenmarkt geen teken is van oververhitting, maar juist van een inhaalslag. De huizenmarkt heeft de laatste jaren stilgestaan en heeft daardoor nu wat in te halen. De NVM voorspelt ook dat de inhaalslag dit jaar nog doorgaat, maar dat de groei volgend jaar zal afnemen.

Ook de Vereniging eigen Huis (VEH), een belangenorganisatie voor huizenbezitters, maakt zich geen zorgen over een zeepbel. ,,De krapte op de huizenmarkt speelt vooral in de Randstad. Daar, met name in de grote steden, moet worden bijgebouwd. Maar buiten de Randstad is de markt redelijk ontspannen”, zegt Hans André de la Porte van VEH.

Maatregelen overheid hypotheken
De overheid heeft de laatste jaren nieuwe regels ingesteld om te voorkomen dat mensen te diepe schulden creëren. Zo zijn de eisen voor het lenen van een groot bedrag strenger geworden. Ook is het verplicht geworden om af te lossen op je hypotheek, zodat jouw schuld afneemt. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over deze maatregelen en de consequenties voor jouw situatie.

De verwachting van de VEH is dat de hypotheekrente weer zal stijgen, wat het maximale hypotheekbedrag zal verlagen. Met als gevolg dat de huizenprijzen zullen afnemen omdat men een lagere hypotheek kan afsluiten. Dit zal de oververhitting van de woningmarkt tegengaan.

 

Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu