Beetje rood staan leidt tot lagere hypotheek

Per 1 december 2016 scherpt het BKR de registratie voor kredieten en schulden aan. Vanaf die datum worden ook de mogelijkheid tot rood staan bij de bank eerder geregistreerd.

Wie vanaf die datum €250 of meer rood mag staan, wordt opgenomen in het BKR register. De grens ligt nu op 500 euro. Ook is de looptijd voor dit soort kredieten verlaagd, van 3 maanden naar 1 maand.

Je hoeft niet per se rood te staan, alleen al de mogelijkheid hiertoe is voldoende voor registratie. Op dit moment staan 8,5 miljoen mensen geregistreerd bij BKR, door deze maatregel zal naar verwachting dit aantal met 3,5 miljoen toenemen.

Deze maatregel heeft direct gevolgen voor het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Afhankelijk van de hoogte van de (mogelijke) roodstand kan je al snel enkele duizenden euro’s minder lenen. Volgens berekeningen kan je per 500 euro roodstand gemiddeld 2.800 minder aan hypotheek krijgen.

Ook het hebben van creditcards, winkelpassen, kredietfaciliteit bij webshops/winkels, huurkoop, privé (auto)lease, ‘koop nu en betaal later regelingen’ staan geregistreerd bij het BKR. Al gebruik je ze niet, ze zorgen er toch voor dat je minder kan lenen. Een oplossing is om de mogelijkheid om rood te staan beëindigen en je creditcard en andere passen op te zeggen.

Menu