Amsterdamse huizenprijzen blijven stijgen

De stijging van de prijzen van de Amsterdamse koopwoningen blijft maar aanhouden. Het aanbod van woningen blijft afnemen en de Amsterdamse woningmarkt raakt meer en meer oververhit.

Investeerders op de Amsterdamse huizenmarkt

In de hoofdstad zijn inmiddels een groot aantal investeerders dat de huizen hier opkoopt. Wel een kwart van de aankopen van huizen wordt inmiddels zonder hypotheek gedaan. Ook worden vraagprijzen vaak overboden. Deze ontwikkelingen laten zien hoe krap het momenteel is op de woningmarkt en hoe gewild de Amsterdamse woningen zijn. Investeerders willen geld verdienen door in deze tijd huizen te (ver) kopen. Hierdoor lopen de prijzen van Amsterdamse woningen wel nog verder op.

De stijgende prijzen van koopwoningen

In de eerste drie maanden van 2017 waren de prijzen van Amsterdamse huizen wel 21 procent hoger dan in 2016. Maar ondanks de hoge prijzen blijven de huizen gewild. Inmiddels staan huizen gemiddeld maar 25 dagen te koop. Dit was in 2014 nog gemiddeld 100 dagen.

De samenstelling van Amsterdam verandert

Door de oververhitte huizenmarkt verandert de samenstelling van de stad. Voor gezinnen is het nu onmogelijk om een betaalbaar huis te vinden en zij trekken de stad uit. De huizen die ze achterlaten worden veranderd in appartementen voor alleenstaanden en expats. De gezinnen verhuizen naar dorpen en steden rondom Amsterdam, waar het inmiddels ook steeds krapper wordt op de woningmarkt. Er komen in de komende jaren 50.000 nieuwe woningen in Amsterdam die hopelijk voor wat meer speling op de markt zullen zorgen.

Menu