Maximale Hypotheek berekenen

Maximale Hypotheek berekenen? Wil je weten wat je maximale hypotheek is?

Je Maximale hypotheek berekenen doe je hier online snel en 100% onafhankelijk. Maak hieronder een berekening van je Maximale hypotheek. Wil je het zeker weten? Maak dan een gratis afspraak via het formulier hieronder.

Hypotheek veranderingen 2021

Naast je Maximale hypotheek berekenen lees je hier alles over de veranderingen aangaande nieuwe hypotheken in 2021.
Voor vrijwel alle huishoudens die in 2021 een inkomensstijging hebben, stijgt het bedrag voor de maximale hypotheek. Daarnaast kan het tweede inkomen in 2021 voor 90 procent meetellen bij het vaststellen van het financieringslastpercentage.

Maximale hypotheek berekening voor jouw hypotheek en je overwaarde voor 2021, wat veranderd er in 2021?

In de Maximale Hypotheek berekening wordt rekening gehouden met de belangrijkste wijzigingen in 2021, kort samengevat zijn dat:

  • NHG kostengrens is verhoogd naar € 325.000
  • Belastingschalen en percentages zijn voor 2021 aangepast
  • De berekeningen zijn op basis van woonquotes 2021
  • Het tweede inkomen wordt in 2021 voor 90% meegerekend bij het bepalen van het toetsinkomen
  • Studieschuld heeft minder invloed op de hoogte van het maximale leenbedrag.

Maximale Hypotheek berekenen 2021

Uitgebreider weergeven:

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) grens hoger

Wanneer je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is in 2021 de NHG-grens € 325.000. In 2020 was dit nog € 310.000. Voor een woning met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens nog zelfs 6% hoger, namelijk € 344.500.

Tweede inkomen telt zwaarder mee in de hypotheekberekening voor 2021

Samen een huis kopen? In 2021 kunnen tweeverdieners het laagste inkomen voor 90% meetellen bij het berekenen van hun maximale hypotheek. In 2020 was dat nog 80%. In de nieuwe situatie kan een stel dus meer hypotheek genieten.

Studieschuld telt minder zwaar mee

Voor het maximale hypotheekbedrag in 2021 is de invloed van een studieschuld lager dan in 2020. Deze gaat met een factor van 0,10 % omlaag bij leningen met een looptijd van zowel 15 als 35 jaar. In de meeste gevallen pakt dit gunstig uit voor huizenkopers met een studieschuld.

Overdrachtsbelasting vervalt voor jonge woningkopers

Bij het passeren van de leveringsakte bij een notaris betaal je in 2021 een lagere tarief overdrachtsbelasting. Namelijk 2%, mits je de woning zelf als hoofdverblijf gaat bewonen gaat.  En jonge starters (tot 35 jaar) krijgen zelfs eenmalige vrijstelling van die overdrachtsbelasting. Door deze afschaffing hebben starters minder eigen geld nodig en wordt een eigen woning makkelijker te financieren. Vanaf 1 april 2021 geldt als extra eis dat de waarde van de woning niet meer dan € 400.000 mag bedragen. Is de totale woningwaarde hoger dan dit grensbedrag? Dan moet je over het geheel gewoon 2% overdrachtsbelasting betalen. In alle gevallen waarbij de woning niet je eigen hoofdverblijf wordt, geldt vanaf 2021 een tarief van 8% overdrachtsbelasting.

Beleggers gaan meer overdrachtsbelasting betalen

Voor investeerders die een woning kopen is er wat minder goed nieuws. De overdrachtsbelasting van een huis waar jezelf niet in gaat wonen wordt namelijk 8% , in plaats van de eerdere 2%. Door deze maatregel hoopt de overheid de woningmarkt beter toegankelijk te houden voor iedereen. Dit nieuwe tarief geldt ook voor ouders die voor hun kind een woning willen kopen en tevens voor kopers van een vakantiehuisje.

Hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt

Het maximale verrekentarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken daalt in 2021 naar 43%. Dit is wanneer je inkomen in box 1 boven € 68.507 ligt en tegen het toptarief van 49,5% belast wordt. Het maximale verrekentarief wordt verder afgebouwd met 3% punten per jaar, tot het in 2023 voor alle belastingbetalers gelijk is aan het basistarief in box 1 van circa 37%.

Daling van het Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.110.000 gaat verder omlaag met 0,1%-punt. In 2021 komt het tarief daarmee uit op 0,5%. Hiermee worden huiseigenaren gecompenseerd voor de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Minder belastingvoordeel voor kleine (of reeds afbetaalde) hypotheek

Wie geen hypotheekrente (meer) aftrekt – omdat de hypotheek geheel is terugbetaald – of minder hypotheekrente aftrekt dan de bijtelling van het eigenwoningforfait, houdt een positief saldo over. De ‘Wet Hillen’ zorgde er sinds 2005 voor dat dit positieve saldo door een extra aftrek precies tot nul werd verlaagd. Maar per 2019 is de overheid begonnen om de Hillen-aftrek af te bouwen in 30 jaarlijkse stapjes van 3,33%-punten. In 2021 zal de Hillen-aftrek een eventueel positief saldo van eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek nog maar voor 90% compenseren. Waardoor je over 10% van het positieve saldo alsnog inkomstenbelasting in box 1 moet betalen.

Stijging van de WOZ-waarde

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2021 naar verwachting met 6 á 8% (waardepeildatum 1 januari 2020). De daling van het bijtellingspercentage van het eigenwoningforfait van 0,6% naar 0,5% is procentueel gezien sterker, namelijk 16,67%. Hierdoor kan het bedrag van de inkomensbijtelling per saldo wat lager uitvallen.

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde van uw woning om de hoogte van de gemeentelijke belastingen te bepalen, zoals rioolheffing, waterschapsbelasting en onroerendzaak belasting (ozb).

Wil je exact weten welke regels er gelden? Maak dan een gratis afspraak via het formulier hieronder

De exacte regels en getallen voor de hypotheken in 2021 worden op Prinsjesdag, de 3e dinsdag in september, gepresenteerd. Eind oktober komt ook het Nibud met de nieuwste financieringslast tabellen. Pas als alle wijzigingen definitief zijn weten we exact wat we in 2021 aan hypotheek lenen kunnen.

Ja, ik wil graag een gratis hypotheekberekening


Wil je zelf direct een afspraak inplannen? Dat kan hier.

  • Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend
  • We nemen alle tijd om je vragen te beantwoorden
  • Een afspraak buiten kantoortijden is ook mogelijk
Patrick Nieuwenburg
01/06/2021
Geverifieerde
Huib Heijdra heeft ons goed advies gegeven en het ons duidelijk uit kunnen leggen. We hebben een mooie hypotheek af kunnen sluiten. Toppers.
Gongyao Zheng
01/06/2021
Geverifieerde
We hebben een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt. Huib denkt erg mee met onze situatie, het is uiteindelijk goed gelukt om hypotheek te krijgen op onze droomwoning.
RowLowNL (Toxicat3d)
28/05/2021
Geverifieerde
Contact met Huijb Heidra, een fijne man en iemand die zich aan zijn afspraken houd en moeite voor je doet, fijn om mee te praten. Ik zeg aanrader!
Sanjay Sanjay
27/05/2021
Geverifieerde
Vriendelijk, helder verhaal, duidelijke uitleg en gaat geen vraag uit de weg. Bedankt!
Kelly Wolthuis
26/05/2021
Geverifieerde
Heldere communicatie, snelle service en er word goed meegedacht. bedankt voor de goede afwerking.
Burcu Serali
25/05/2021
Geverifieerde
vriendelijke personelen en behulpzaam met alles in orde te krijgen! heel erg blij mee!!
N.A. Ghoerai
25/05/2021
Geverifieerde
Eerste keer was in 2014 dat ik op gesprek ben geweest bij Frank. Sindsdien er vaker langs geweest. Met Frank heb ik goed kunnen sparren over mijn hypotheek, waardoor ik weet waar ik aan toe ben. En als ik vragen heb, weet ik dat een appje geen probleem is. Word er erg vlot geholpen en snel knopen doorgehakt. Vorige week voor een gesprek geweest voor het eventueel oversluiten van mijn hypotheek. In een half uur wist ik waar ik aan toe was en vandaag alles definitief gemaakt en in 20 minuten stond ik weer buiten met een goed gevoel. In het kort: Snel, zeer deskundig, duidelijk, straight to the point(vind ik erg prettig) en Frank denkt met je mee.
Melanie
20/05/2021
Geverifieerde
Nadat mijn partner en ik een prachtig huis op het oog hadden, waren we op korte termijn op zoek naar een goede hypotheek adviseur. Een vriendin van ons gaf het advies om een afspraak te maken bij Hypotheek Platform. Gelukkig konden we snel terecht! Frank Jansen heeft ons op zeer deskundige en professionele wijze geholpen! Binnen no time lag er een voorstel op tafel. Dank aan heel het team van Hypotheek Platform die ons op zeer leuke wijze hebben geholpen. Liefs, Melanie
Gerben
20/05/2021
Geverifieerde
Door het deskundige advies en de snelle aanpak van Frank Jansen van Hypotheek Platform konden wij ons droomhuis kopen. Binnen twee weken was alles geregeld! Frank beloofde ons dat het goed zou komen en stelde ons direct gerust. Heel fijn als je adviseur dat vertrouwen kan geven in deze chaos van een huizenmarkt. Dikke pluim voor alle medewerkers van Hypotheek platform. Bedankt!
Carmen Fonseca
20/05/2021
Geverifieerde
Deze week de hypotheek bij Frank en het bedrijf HypotheekPlatform kunnen regelen. Hoewel het niet met een eerdere hypotheekadviseur lukte, leek Frank voor mij het onmogelijke kunnen doen. Frank heeft me meteen gerustgesteld dat het zou lukken om een hypotheek te krijgen en dat alles goed zou komen, met een mooie gunstige hypotheek. En hij heeft precies geleverd wat hij zei dat hij zou leveren. En daarom kan ik binnenkort mijn eerste huisje in. Ik zou zeker weer bij Frank terugkomen. Een heerlijk goed gevoel en een snelle afhandeling. Dat wilt iedereen.
Menu