Maximale Hypotheek berekenen 2021

Maximale Hypotheek 2021 berekenen? Wil je weten wat je maximale hypotheek is?

Je Maximale hypotheek berekenen doe je hier online snel en 100% onafhankelijk. Maak hieronder een berekening van je Maximale hypotheek. Wil je het zeker weten? Maak dan een gratis afspraak via het formulier hieronder.

Wil je de meeste actuele hypotheek berekening maken? Dat kan nu hier!

Hypotheek veranderingen 2021

Naast je Maximale hypotheek berekenen lees je hier alles over de veranderingen aangaande nieuwe hypotheken in 2021.
Voor vrijwel alle huishoudens die in 2021 een inkomensstijging hebben, stijgt het bedrag voor de maximale hypotheek. Daarnaast kan het tweede inkomen in 2021 voor 90 procent meetellen bij het vaststellen van het financieringslastpercentage.

Maximale hypotheek berekening voor jouw hypotheek en je overwaarde voor 2021, wat veranderd er in 2021?

In de Maximale Hypotheek berekening wordt rekening gehouden met de belangrijkste wijzigingen in 2021, kort samengevat zijn dat:

  • NHG kostengrens is verhoogd naar € 325.000
  • Belastingschalen en percentages zijn voor 2021 aangepast
  • De berekeningen zijn op basis van woonquotes 2021
  • Het tweede inkomen wordt in 2021 voor 90% meegerekend bij het bepalen van het toetsinkomen
  • Studieschuld heeft minder invloed op de hoogte van het maximale leenbedrag.

Maximale Hypotheek berekenen 2021

Uitgebreider weergeven:

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) grens hoger

Wanneer je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is in 2021 de NHG-grens € 325.000. In 2020 was dit nog € 310.000. Voor een woning met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens nog zelfs 6% hoger, namelijk € 344.500.

Tweede inkomen telt zwaarder mee in de hypotheekberekening voor 2021

Samen een huis kopen? In 2021 kunnen tweeverdieners het laagste inkomen voor 90% meetellen bij het berekenen van hun maximale hypotheek. In 2020 was dat nog 80%. In de nieuwe situatie kan een stel dus meer hypotheek genieten.

Studieschuld telt minder zwaar mee

Voor het maximale hypotheekbedrag in 2021 is de invloed van een studieschuld lager dan in 2020. Deze gaat met een factor van 0,10 % omlaag bij leningen met een looptijd van zowel 15 als 35 jaar. In de meeste gevallen pakt dit gunstig uit voor huizenkopers met een studieschuld.

Overdrachtsbelasting vervalt voor jonge woningkopers

Bij het passeren van de leveringsakte bij een notaris betaal je in 2021 een lagere tarief overdrachtsbelasting. Namelijk 2%, mits je de woning zelf als hoofdverblijf gaat bewonen gaat.  En jonge starters (tot 35 jaar) krijgen zelfs eenmalige vrijstelling van die overdrachtsbelasting. Door deze afschaffing hebben starters minder eigen geld nodig en wordt een eigen woning makkelijker te financieren. Vanaf 1 april 2021 geldt als extra eis dat de waarde van de woning niet meer dan € 400.000 mag bedragen. Is de totale woningwaarde hoger dan dit grensbedrag? Dan moet je over het geheel gewoon 2% overdrachtsbelasting betalen. In alle gevallen waarbij de woning niet je eigen hoofdverblijf wordt, geldt vanaf 2021 een tarief van 8% overdrachtsbelasting.

Beleggers gaan meer overdrachtsbelasting betalen

Voor investeerders die een woning kopen is er wat minder goed nieuws. De overdrachtsbelasting van een huis waar jezelf niet in gaat wonen wordt namelijk 8% , in plaats van de eerdere 2%. Door deze maatregel hoopt de overheid de woningmarkt beter toegankelijk te houden voor iedereen. Dit nieuwe tarief geldt ook voor ouders die voor hun kind een woning willen kopen en tevens voor kopers van een vakantiehuisje.

Hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt

Het maximale verrekentarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken daalt in 2021 naar 43%. Dit is wanneer je inkomen in box 1 boven € 68.507 ligt en tegen het toptarief van 49,5% belast wordt. Het maximale verrekentarief wordt verder afgebouwd met 3% punten per jaar, tot het in 2023 voor alle belastingbetalers gelijk is aan het basistarief in box 1 van circa 37%.

Daling van het Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.110.000 gaat verder omlaag met 0,1%-punt. In 2021 komt het tarief daarmee uit op 0,5%. Hiermee worden huiseigenaren gecompenseerd voor de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Minder belastingvoordeel voor kleine (of reeds afbetaalde) hypotheek

Wie geen hypotheekrente (meer) aftrekt – omdat de hypotheek geheel is terugbetaald – of minder hypotheekrente aftrekt dan de bijtelling van het eigenwoningforfait, houdt een positief saldo over. De ‘Wet Hillen’ zorgde er sinds 2005 voor dat dit positieve saldo door een extra aftrek precies tot nul werd verlaagd. Maar per 2019 is de overheid begonnen om de Hillen-aftrek af te bouwen in 30 jaarlijkse stapjes van 3,33%-punten. In 2021 zal de Hillen-aftrek een eventueel positief saldo van eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek nog maar voor 90% compenseren. Waardoor je over 10% van het positieve saldo alsnog inkomstenbelasting in box 1 moet betalen.

Stijging van de WOZ-waarde

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2021 naar verwachting met 6 á 8% (waardepeildatum 1 januari 2020). De daling van het bijtellingspercentage van het eigenwoningforfait van 0,6% naar 0,5% is procentueel gezien sterker, namelijk 16,67%. Hierdoor kan het bedrag van de inkomensbijtelling per saldo wat lager uitvallen.

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde van uw woning om de hoogte van de gemeentelijke belastingen te bepalen, zoals rioolheffing, waterschapsbelasting en onroerendzaak belasting (ozb).

Wil je exact weten welke regels er gelden? Maak dan een gratis afspraak via het formulier hieronder

De exacte regels en getallen voor de hypotheken in 2021 worden op Prinsjesdag, de 3e dinsdag in september, gepresenteerd. Eind oktober komt ook het Nibud met de nieuwste financieringslast tabellen. Pas als alle wijzigingen definitief zijn weten we exact wat we in 2021 aan hypotheek lenen kunnen.

[easy-contactform id=3564]


Wil je zelf direct een afspraak inplannen? Dat kan hier.

  • Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend
  • We nemen alle tijd om je vragen te beantwoorden
  • Een afspraak buiten kantoortijden is ook mogelijk
Sabine Brem
28/11/2023
Fijne, goedlachse, vriendelijke man. Frank bedankt voor je hulp!
Martijn
28/11/2023
Professioneel en zeer snel geholpen met een zeer goed bod.
Mike
19/11/2023
Een ontzettend prettige ervaring gehad om met Frank te mogen werken. Er is goed geluisterd naar de wensen die ik had uitgesproken. Ik kan dan ook zeker hypotheek platform aanbevelen!
Kristina Majercikova
04/10/2023
Heel veel dank voor de service en het advies van Frank Jansen van Hypotheek Platform! Terwijl wij op vakantie waren, heeft Frank alles van A tot Z voor ons geregeld. Dankzij Frank hebben wij twee dagen geleden de sleutels van ons nieuwe appartement in ontvangst kunnen nemen. Dankjewel!
Petra Nickel
25/09/2023
Hypotheek Platform is waanzinnig ,top bedrijf wij zijn hier al een aantal jaren hun klanten hebben kontakt met Frank Jansen! Dit zouden 10 gouden sterren moeten zijn! Wat is deze man goud waard ,wat hij voor ons betekend is veel, de menselijkheid,de steun, morele support, ontzorgen maar vooral ons DROOMHUIS voor ons voor elkaar kunnen krijgen. Het hele traject heeft hij stap voor stap gedaan we hebben gebelt geappt ,er waren spannende momenten verschillende emoties, en daar was Frank weer die je gerust stelde : het komt goed lieverds ! En ja hoor het kwam goed , hij kreeg het voor elkaar ons droomhuis , en eerlijk wij hadden met dit hele traject geen zorgen Frank had alles overzichtelijk .Je voelt je mens en behandeld als mens met niets er tussen je staat aan de zelfde kant zo fijn gevoel je voelt ge 1 en met een prachtig team die moeten we ook zeker noemen daar mogen ze ook trots op zijn !! Wij blijven bij hypotheek Platform want deze saamhorigheid is zeldzaam en daar zijn zij erg zuinig op en merk je in de omgang met hun klantentevredenheid. Ze zijn kanjers: en Frank Jansen JIJ bent een Topper (hart van Goud)
Kees Nickel
25/09/2023
Hypotheek platform/Frank Jansen is een waanzinnige adviseur en deze score zouden 10 sterren moeten zijn, wat deze man voor ons betekend is goud waard, op het moment dat wij ons droomhuis tegen kwamen en dit met Frank gingen bespreken heeft hij zich 10000%ingezet voor ons droomhuis, elke stap bewandeld en gezorgd dat wij ons droomhuis kregen, ondanks dat wij wel eens in de stress schoten wist Frank ons weer gerust te stellen, hoe spannend het ook was voor allemaal het lukte Frank!Frank had alles overzichtelijk en wij geen zorgen en belde en appte, er waren emoties en er wordt gelachen we waren mensen voor elkaar waar in een bedrijf kom je deze saamhorigheid nog tegen ??Nou wij weten dat wel bij Hypotheek Platform:zo ook het hele team ! Ook in persoonlijk gesprek met Frank alle vragen die we hadden alles is bespreekbaar en Frank leid je de juiste weg ,nogmaals een kanjer van een man ,adviseur met een hart van goud en weet wat hij doet is er voor jou als mens! , belevingsgericht, een steun en toeverlaat in een mooi en spannend traject van begin tot eind,
Brigitte Bosman
22/09/2023
Fijne ervaring en goede service bij hypotheek platform.
Cicely Verstraten
14/09/2023
Voor de derde keer super goed geholpen! Fijne mensen!